Hírek

2015.03.17. 18:02

Hiányosságokat talált az Állami Számvevőszék a Nyugat-magyarországi Egyetem gazdálkodásában

Sopron – Az MTI információi szerint több hiányosságot is feltárt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) 2009 és 2013 közötti gazdálkodásának ellenőrzésénél.

Az állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézményeket érintő ellenőrzés-sorozat a NYME-re vonatkozó megállapításai szerint 2009-2013. között a felsőoktatási intézmény pénzügyi egyensúlya részben volt biztosított. Az egyensúly fenntartása az intézmény által hozott takarékossági intézkedésekkel és az irányító szervtől esetenként, összességében 46,6 milliárd forint kapott pótlólagos támogatásokkal tudta biztosítani.

A pénzügyi gazdálkodás területén több szabálytalanságot tárt fel az ÁSZ: megállapította, hogy az egyes vagyonelemek kimutatása, besorolása és mérlegértékük megállapítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A jelentés szerint a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások, a külső személyi juttatások, a dologi és felhalmozási kiadások, az ellátottak juttatásai előirányzatainak felhasználása, az intézmény működési bevételek beszedése nem volt szabályszerű, mivel a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. 

Az egyetem két közalkalmazott kinevezési okiratában az alapilletmény összegét magasabb összegben állapította meg, mint ami a jogszabályi rendelkezések alapján számítható. A külső személyi juttatásoknál a megbízási szerződések tartalma, azok teljesítése, számfejtése nem felelt meg a jogszabályoknak és a belső szabályoknak sem. Három számítástechnikai eszköz beszerzésénél megsértették a közbeszerzési eljárás lefolytatására előírt szabályokat. A térítési díjakat és költségtérítéseket nem alapozták meg önköltségszámítással.

A NYME nem rendelkezett a befektetett eszközök kétévenkénti leltározására vonatkozó felügyeleti szerv hozzájárulásával és a leltározást 2009 és 2012 között nem végezte el évente. A feltárt hibák összege meghaladta a jogszabályban meghatározott jelentős összeget. 

A NYME 2009 és 2013 között tíz karon folytatott képzést. A hallgatói létszám 2013-ban 10 097 volt, amely 4164-gyel kevesebb a 2009. évinél. Az oktatók létszáma 15,4 százalékkal csökkent. 

A NYME kiadásainak összege az ellenőrzött időszakban 77,9 milliárd forint volt, ehhez 46,6 milliárd forint költségvetési támogatást kapott. A vizsgált öt év alatt a NYME kiadásai 3,3 százalékkal, a bevételei összességében 2,9 százalékkal nőttek. A kiadási és bevételi előirányzatok tervezése szabályszerű volt, az előirányzatok módosítása, azok elszámolása megfelelt a jogszabályoknak és belső szabályoknak. 

A jelentések megállapításai alapján az ÁSZ a felsőoktatásért felelős miniszternek, valamint az intézmény rektorának fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján az egyetemnek intézkedési tervet kell készítenie. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!