Hírek

2013.01.14. 07:42

Hóhelyzet Vas megyében: járhatók az utak

Vas megye - A megye területén vasárnap este óta intenzíven esik a hó, a folyamatos tisztításnak köszönhetően az utak azonban járhatóak. Ezzel együtt, akinek nem muszáj, ne induljon útnak.

Vas Népe

18:23

Hóhelyzet Vas megyében

Két kamion csúszott árokba a 86-os számú főúton, Nádasd és a megyehatár között. A baleset során személyi sérülés nem történt. A rendőrök az intenzív havazás következtében a kamionokat Körmend, Szombathely és Répcelak térségében ismét félreállították, azonban a 86-os számú főút folyamatos tisztítása mellett a járművezetők folytathatják útjukat - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a havazás miatt lassú közlekedésre kell számítaniuk!

17:30

Árokba csúszott a teherautó - Teljes útzár a 8-as számú főúton

Egy Renault típusú személygépkocsi csúszott árokba a 8-as számú főúton, Karakó térségében 2013. január 14-én délután. A baleset során személyi sérülés nem történt. A jármű műszaki mentésének idején az adott útszakaszon teljes útzár van érvényben - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

15:55

A 86-os számú főúton, Szőcerimány térségében egy kamion a havas, jegyes úton elakadt, ezért a mögötte haladó kocsisor feltorlódott. A sorban egy hóeltakarító-munkagép is beékelődött, amelyet azonban már sikerült „kiszabadítani”. Az elakadt kamion műszaki mentésének idején teljes útzár van érvényben, ezért a rendőrök a 86-os főúton közlekedőket, Nádasd térségében a 76-os számú főútra terelik - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

Vas megyében a rendkívüli havazás miatt elzárt település és járhatatlan út szerencsére nincsen. A balesetek elkerülésének érdekében a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy kellő körültekintéssel és fokozott óvatossággal közlekedjenek!

15:00

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 15 órai jelentése alapján a havazást eső, ónos eső váltotta fel országszerte. Az intenzív havazásban korábban érintett területeken még vannak havas, hókásás, latyakos útszakaszok, de a társaság által üzemeltetett országos közúthálózaton járhatatlan út vagy elzárt település nincs.

Az ország nyugati, északnyugati területén az lehullott hó vastagsága átlagosan 15-25 centiméter. Itt az úthálózat többnyire havas, hókásás, latyakos, csak lassan autózható. Az emelkedőkön elakadt kamionokra számítani kell.

A főutak a Dunántúl déli és keleti részén nedvesek, vizesek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 260 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják el feladataikat. A hó eltakarítását folyamatosan végzi a társaság, de az intenzív havazás és az elakadt, megcsúszott járművek sok helyen megnehezítik a hó eltakarítását.

A télies útviszonyokra való tekintettel a társaság továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon kaphatnak.

13.40

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a közlekedőket, hogy a nagy havazás miatt korábban félreállított járművek folytathatják útjukat, tekintettel arra, hogy a rédicsi határátkelőn a szlovén kollégák átengedik a közúti forgalomban résztvevőket.

Korábban a 8443-as számú úton, Vép határában egy osztrák felségjelzésű kamion az árokba csúszott. A baleset során személyi sérülés nem történt - számolt be az esetről a rendőrség.

Terelik a kamionokat

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a gépjárművezetőket, hogy a rendőrök Nádasd külterületén a 86-os számú főút és a 76-os számú főút kereszteződésénél a kamionforgalmat a 76-os számú főútra, a 8-as számú főútról pedig a 74-es számú főútra terelik.

A rendőrség kéri, hogy a főútvonalak mellett az alsóbbrendű utakon is nagyon óvatosan közlekedjenek.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint reggel intenzíven havazott Vas és Zala megyében, továbbá a Dunántúl északi területein, a középső országrészben és a Jászságban. Elzárt település vagy járhatatlan út egyelőre nincs az országban.

 

Fotók: Benkő Sándor


Folyamatosan takarítják az utakat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága 23 saját munkagéppel és 45 vállalkozó bevonásával dolgozik az utak hóeltakarításán és síkosságmentesítésén. Ennek köszönhetően a társaság által kezelt vasi utak mindegyike járható.

Mint érdeklődésünkre Józsa Miklós, a megyei igazgatóság üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője elmondta, a legtöbb gondot a nyári gumival közlekedő, csúszkáló  kamionok okozzák. A bajok megelőzése okán a rendőrök és a közút munkatársai megpróbálják kiszűrni és félreállítani a nyári gumival közlekedő kamionokat.

Információink szerint Szlovénia lezárta a határait, a rendőrök így parkolópályára teszik a déli szomszédunk felé tartó kamionokat. Az egyik ilyen parkolót a körmendi Tesco áruháznál jelölték ki, a másikat a szombathelyi körgyűrű leállósávában. Ez utóbbit a  közutasok a takarítják.

A télies útviszonyokra való tekintettel a  Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein -  elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

 

 

Árokba csúszott járműveket mentettek

Január 13-án, vasárnap kora délután havazás kezdődött a megyében, és kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben. Árokba csúszott gépjárművekhez riasztották a megye tűzoltóit - közölte hétfőn a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Vasárnap délután 15:48-kor a Nemesbőd és Vát közötti útszakaszra, 17:58-kor Balogunyom és Kisunyom közötti útszakaszra riasztották a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombathelyi hivatásos tűzoltó egységét. Mindkét helyen személygépjárművek csúsztak az árokba. Az egységek a járműveket áramtalanították, majd az úttestre visszaállították.

A hétfői napon eddig három riasztás érkezett a megyei katasztrófavédelem műveletirányítási központjába, szintén árokba csúszott járművekhez riasztották a tűzoltókat.

4:22-kor Jánosházánál egy kamion hajtott az árokba, 7:10-kor - szintén Jánosházánál - egy autóbusz akadt el a hóban. A beavatkozó sárvári hivatásos tűzoltó egységek a kamiont az árokból kivontatták, a busz szabad továbbhaladását biztosították. 9:04-kor Szombathelyről érkezett jelzés, miszerint az Újvilág utcában csúszott árokba egy kamion. Itt a szombathelyi hivatásos tűzoltók segítették ki a járművet az árokból.

 

Jelenleg Körmendnél a 86-os főútról a 76-os főútra terelik a forgalmat. A 8-as főúton korlátozzák a kamionforgalmat, a Horvátországba és Szlovéniába haladó kamionokat nem engedik tovább.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Vas megye területére a havazás miatt. Az előrejelzés alapján a következő 24 óra alatt további, 20 cm-t meghaladó friss hó várható.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, tartsák be az előírásokat, az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességgel vezessenek, és fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!