Hírek

2016.04.07. 10:48

Horroráron a lecsó – De van szaloncukor a szombathelyi piacon

Szombathely – Friss magyar retek és újhagyma is van baráti áron a szombathelyi vásárcsarnokban. Itt a palántázás ideje: mindenféle zöldségből feltankolhatunk a piacon. Kifutóban a déligyümölcsök, de van még szaloncukor.

Bakos Ágnes

– Nemrég 150 forintról indult, most száz forint egy csomó a retekből – mutatta a szép kínálatát Tóth Gabriella. Hazai a piros retek és az újhagyma is. Abból 160 forint egy csomó a legtöbb standon. Magyar paradicsomot és paprikát is kínálnak az árusok: jórészt szegedi termelőktől hozzák a szombathelyi vásárcsarnokba. Lecsónak még nem való, persze csak az ára miatt, hiszen a paprika darabja 110-160 forint, a paradicsom kilója pedig nyolcszáz forint.

Tóth Gabriella és a zöldségek

Tartja az árát a tojás: házi rántottának valót negyven forintért adnak. A tojásos nokedlihez 120 forintért vehetjük a salátát. Uborkából is készíthetünk ecetes kísérőt az ebédhez: kettőszáz forint darabja.

Van már hazai újkrumpli a szombathelyi kínálatban, de nem kapkodnak érte a háziasszonyok, nem is csoda, hiszen 1200 forintot kóstál egy kiló.

– Még két-három hét, amíg feltelik a piac, akkor már mozdul lefelé az újkrumpli ára – magyarázta az egyik árus. A fokhagyma sem olcsó, most 2 ezer forintért adják. Ennyiért szőlőt is vehetünk: az olasz import nagyon zöld és nagyon finomnak tűnik, és keresik is.

– Kifutóban vannak a déligyümölcsök, már mindenki unja a narancsot, a mandarint, inkább megveszik a szőlőt drágábban – tudtuk meg a piacon. A mandarin már lassan duplájába kerül, mint a télen: 350 forintos minimum ár után most 580 forint. Magyar alma maradt még az őszről: 250 forintért juthat hazai vitaminhoz a vásárló. Az idei gyümölcsszezon első hírnökére, a friss hazai eperre még várnunk kell, de van görög, azt 1400 forintért adják kilónként.

Ideje beültetni a kiskertet, ehhez gyönyörű palántákat kínál Sárvárról Dankovics József. Nem éri meglepetés azokat, akik tavaly is termesztettek otthon paprikát, paradicsomot.

Dankovics József

– Már öt éve nem emelünk árat, többért már nem érné meg a vásárlónak – magyarázta Dankovics József. Tökfélék, uborka, paradicsomok és paprikák palántái is 120 forintba kerülnek. Nagyon „időben vagyunk", hiszen április derekén szokta hozni az első kínálatot a sárvári gazda, idén már egy hete árul. – Aki vesz, az visz mellé virágot is. Jelképes az ára, 2-300 forint az évelő – mutatta a szintén kiskertbe való, zöldellő cserepeket.

Áprilisi szaloncukor

Téli nosztalgiát is talál a szombathelyi piacon, aki keres. Nemcsak a narancs ünnepi illata, hanem a fényes-ezüst szaloncukor is megtalálható a kínálatban. Háromszáz forint egy kilogramm a karácsonyi édességből, egészen változatos ízekben. Egy kis egzotikus vásárfia áprilisban.

Címkék#árak#piac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!