Hírek

2015.06.28. 18:44

Hűségtúrán emlékeztek

Körkép - Negyedik alkalommal indult útjára a Hűségtúra, a kétnapos rendezvényen meglátogatták azokat a falvakat, amelyek a legnehezebb időkben is kiálltak Magyarország mellett.

Cseszkó Tamás

1920. június 4-én írták alá Versailles-ban a Trianoni Egyezményt, melynek hatására Magyarország területe kétharmadát elveszítette. Voltak olyan települések, amelyek harcolni is készek voltak azért, hogy bebizonyítsák, nem a szomszédos országokhoz, hanem hazánkhoz kívánnak tartozni. Narda, Pornóapáti, Szentpéterfa, Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár és Ólmod is így tett, most a tiszteletükre indult el negyedszer Szombathelyről a Sátory Károly vezette Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület által életre hívott hűségtúra.

Dr. Hende Csaba koszorúz a nardai trianoni emlékműnél. Fotó: Médiaközpont

Első állomásként Nardára érkeztek, ahol dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket. Megkoszorúzták a trianoni emlékművet, a soproni huszárok bemutatót tartottak. Felsőcsatáron a világháborús emlékműnél folytatódott a megemlékezés. Lendvai Gábor polgármester szerint ez a program évről évre emlékeztet a haza hőseire, áldozataira, a hűségre és arra a veszteségre, amelyet a trianoni békediktátum okozott hazánknak. Dr. Hende Csaba, a rendezvény fővédnöke hangsúlyozta: tavaly tett ígéretéhez híven az országgyűlés elé terjesztette a hűségfalvak ügyét, ennek köszönhetően 2014 decemberében elfogadták a törvényt, mely hivatalosan is kimondja, hogy ezek a falvak a Leghűségesebb falu (Communitas Fidelissima) címet viselik. A miniszter a törvény szövegét aláíratta Orbán Viktor miniszterelnökkel, Áder János köztársasági elnökkel, Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, és bekeretezve adta át a települések polgármestereinek. A rendezvényen részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is. Másnap Vaskeresztesen, Horvátlövőn, Pornóapátiban emlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!