Hírek

2017.04.30. 07:03

Idén 14. alkalommal tisztítják meg a Rábát – Három hűtőszekrény is horogra akadt!

Csaknem száz hajóval tisztítják meg a Rába Vas megyei szakaszát a hétvégén. Autógumik és hűtőszekrények kerültek elő a 14. alkalommal megrendezett háromnapos Rába tisztító hajótúrán.

Budai Dávid

Az idei a 14. alkalom, hogy a túraszezon előtt a Nyugat-dunántúli régió evezősei ellepik hajójukkal a Rába, mintegy száz folyamkilométeres szakaszát és Alsószölnöktől Püspökmolnáriig megtisztítják a szeméttől, szeretett folyójukat.

A csaknem száz kenuból álló flotta minden szemetet begyűjt, amit az emberek a folyóba dobtak, vagy amit a folyó az ártérből magával sodort.

Varga Gábor István, a Bereki Bárkás Egylet vezetője elmondta, ugyan ők lehetőségeikhez mérten egész évben tisztítják a Rábát, ám ilyenkor sajnos évről évre több teherautónyi szemét kerül elő a folyóból minden évben. Így van ez idén is.

Az autógumiktól kezdve, az elektronikai hulladékokon át, az evezősök szinte mindenféle hulladékot találnak a vízben, eddig például három kibelezett hűtőszekrény is horogra akadt.

Fotó: Szendi Péter

Megtudtuk, a hajósok nem csak a környék településeiről érkeznek, hanem az ország távolabbi vidékeiről, sőt Ausztriából is jönnek önkéntes szemétszedők, és péntektől vasárnapig átfésülik a folyó Vas megyei szakaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!