Hírek

2015.03.04. 11:09

In memoriam: Török László (1948–2015)

Egy igaz kertész mindig dolgozik. Nem csak nappal, amikor ültet vagy ás, de éjszaka is, amikor munkáján gondolkodik.

Mert gyakran még álmodik is arról, melyik növénnyel mit tesz majd holnap és holnapután. Nemcsak ültet és gondoz, de tervez, rendet tart mindenben. Ahogy ő is tette. A jó kertész értéket teremt. Gondozza és védi a növényeit. Mindenekelőtt lélekkel, mert virággal bánni csak lélekkel lehet. Nagylelkű ember volt ő a szó szoros és átvitt értelmében.

Az igazi kertész jó ember. Szereti a növényeket és a növények is szeretik őt. De a jó embert nemcsak a növényei szeretik, hanem embertársai, munkatársai is. Így a szombathelyi tanárképző főiskola egykori genetika tanszékének nagy családja, a két Zsuzsa, Zsolt, a hallgatók, mi mind. A jó kertész igaz ember is. Igaz, mert szép és ritka növényt nevelni csak őszintén lehet. Ha nem azt teszed, ami jó és amit kell, akkor nincs menekvés, pusztul az egész. Ő mindig azt tette, amit és ahogy kell. Az igazi kertész szerény. Mert a kertész, mint a jó tanár, a jövőnek dolgozik. Szép növénye, jó diákja csak jó kertésznek, tanárnak lehet. Abban is hasonlítanak, hogy dicsőséget, gazdagságot se kertész, se tanár nem vár. Ilyen volt ő is.

A jó kertész folyton tanul. Tanul a növénytől, amelyikkel dolgozik. Tanul a célért, amiért dolgozik. Tanul, mert szeret tanulni. Miközben tanul, tanít is. Török László nemcsak növényeket nevelt, de hallgatók nemzedékeit is tanította a növények szeretetére a perinti hóvirágos Jánossy-kertben (az egykori Gergye-kertben), a Kámoni Arborétum Telekia-virágos rengetegében, vagy az ősbúzás és Trifolium pannonicum-os parcellákon, a Vasi Múzeumfalu Beythe-kertjében.

Az a régi parasztház, ahol évekig dolgozott a múzeumfaluban, ma éppen úgy gyászolja őt és az ő előtti kertművelők emlékét, mint mi, korábbi főiskolai és múzeumi munkatársai. Gyászol, mert megtért a mennyei kertekbe egy jó kertész, egy jó ember és egy jó barát, aki egész életében csak a szépet és a jót szolgálta. Aki csak gazdagította maga körül a világot és benne minket is.

Legyen könnyű számára az anyaföld, melyet szeretettel művelt egy életen át.

Dr. Szabó T. Attila ny. egy. tanár, Balatonfüred, Dr. Balogh Lajos c. egy. tanár, Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!