Hírek

2015.07.03. 16:19

Indul a DuálGép

Szombathely – Ünnepélyes nyitórendezvényen számoltak be péntekem arról, hogy európai uniós forrásban részesült a Nyugat-magyarországi Egyetem duális gépészmérnökképzése.

A DuálGép elnevezésű pályázat csaknem 400 millió forint támogatását a szombathelyi műszaki képzés alapjainak megteremtésére fordítják.

A most bemutatott projekt fő célja, hogy a Nyugat-Pannon Térség gazdasági szereplőnek elvárásaihoz, valamint a térség gazdasági céljaihoz igazodva, nemzetközi és hazai képzések tapasztalatainak felhasználásával megteremtse a szombathelyi gépészmérnökképzés feltételeit, és hozzájáruljon a régió munkaerő-piaci igényeinek kielégítéséhez.

Dr. Puskás Tivadar polgármester kiemelte, hogy a gazdaság működéséhez szakemberekre van szükség, és a megfelelő szakemberek képzése és a műszaki képzés megindítása Szombathelyen annak a záloga, hogy a térség gazdasága a mostaninál is jobban teljesítsen.

Dr. Puskás Tivadar polgármester is felszólalt a rendezvényen. Fotó: Médiaközpont

Harangozó Bertalan ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a mérnökképzés beindítása a Nyugat-magyarországi Egyetem legfontosabb feladata, melynek célja a magas hozzáadott értéket képviselő szakemberek képzése. Kiemelte továbbá, hogy a sikeres képzés a munkahelyteremtés nélkülözhetetlen feltétele a régióban.

A pályázat nem csak a szombathelyi gépészhallgatók számára, hanem az egész intézménynek fejlesztési lehetőséget jelent. Ahogy azt Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorhelyettese elmondta: bíznak abban, hogy a gépészmérnök képzés beindításával olyan szakemberek jönnek az intézménybe, amellyel a természettudományos tanárképzést is meg lehet erősíteni.

A most indult pályázat is ezt a célt szolgálja: több mint ötven tantárgy modult dolgoznak ki - mondta el Németh István, a duális mérnökképzés koordinátora, kiemelve, hogy a tananyagfejlesztés során egyrészt az ipari vállalatoknál lévő mérnököknek nyújtanak módszertani segítséget a náluk meglévő tudás képzésbe integrálásához, másrészt megvalósítják az egyetemi oktatáshoz kapcsolódó tananyagok kidolgozását is. A DuálGép pályázatban rendelkezésre álló források segítségével a képzés kidolgozói a partnercégeket is be kívánják vonni az oktatási folyamatba. A tervek szerint a duális szemeszterek során az egyes cégeknél dolgozó mérnökök fogják a hallgatók számára a legfontosabb ismereteket átadni. Ennek megvalósítására a tananyagfejlesztésen túl szintén ezen pályázati forrásból képzéseket biztosítanak a partnervállalatok mérnökeinek, melynek során az ott dolgozók megtanulják az elektronikus tananyagközvetítés módszereit, kifejlesztik a tananyagot, de kiképezik őket a tudásuk átadására is, melyet modern, elektronikus tananyagközvetítőn keresztül adnak át a hallgatóknak.

A pályázat nem csupán a tananyagok kidolgozását foglalja magába, duális szakképzési elemekkel is kiegészül. Ez egyrészt lehetőséget biztosít a duális gépészmérnökképzésből lemorzsolódó hallgatóknak arra, hogy még ha nem is végeznek mérnökként, akkor is lehetőségük legyen műszaki területen végezni, és szakképzettséget szerezni, másrészt tutorálási és mentori elemekkel kiegészülve csökkenteni kívánja a képzést abbahagyók arányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!