Hírek

2013.07.31. 22:00

Ingyenesen kapnak ingatlanokat az államtól az önkormányzatok

Huszonhárom település kap az államtól ingyenesen ingatlant önkormányzati feladataik ellátásához.

Kupi Györgyi

Az önkormányzatokkal még januárban kezdte meg a Belügyminisztérium a tárgyalásokat arról, hogy az állam – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt. (MNV) és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – által meghatározott körből mely ingatlanokra tartanának igényt térítésmentesen a települések. Az átadásról rendelkező jogszabályt június közepén fogadta el az országgyűlés, ennek melléklete tartalmazza, hogy mely települések milyen állami ingatlant kaphatnak. A törvény rendelkezik arról, hogy az ingatlanokat legalább tizenöt évig kizárólag az önkormányzat kötelező feladatainak ellátásához lehet felhasználni, valamint arról is, hogyha az ingatlan átruházása után keletkezik áfa, akkor annak kifizetése az önkormányzatokat terheli.

Összesen 1174 darab ingatlan kerül át az államtól a településekhez. Vas megyében 23 önkormányzat részesül az állami juttatásból, összesen 63 ingatlant kapnak. Ezek legtöbbje út, de jócskán akad beépítetlen terület is, országosan is ez a jellemző. Útból Nemeskeresztúr például egy 52 négyzetméternyihez jut, Kemenessömjén több tízezer négyzetméternyihez. Közművek is kerülnek az önkormányzatokhoz, Bucsu például egy vízművel lesz gazdagabb, Ikervár pedig egy szennyvízátemelővel.

Szombathely város a Csaba utcai felüljáró környékén egy iparvágányt is kap ingyen az államtól, egy telken és egy úton kívül (Fotó: Kiss Teodóra)

Önkormányzati körben nem éppen megszokott rendeltetésű ingatlanok is jutottak a településekhez, például Körmend vagyona egy 159 négyzetméteres gázállomással gyarapodik. Szerettük volna megtudni, hogy ezzel mi a szándéka a városnak, de a szabadságolások miatt egyelőre nem találtunk nyilatkozót.

Beépítetlen területhez jut Csipkerek, Csörötnek, Magyarszombatfa – övé a legkisebb, 110 négyzetméter – Mersevát, Szeleste, Szakonyfalu és Vasszentmihály, ez utóbbi falu kapta a legnagyobbat, egy 1493 négyzetméternyi telket.Több olyan ingatlant is átad az állam, amelyeket évek óta nem használnak. Hegyhátszentjakab megkapja a Vadása tóhoz közel eső úttörőtábort, amelynek értékét Kránicz Ferenc polgármester kétmillió forintra tartja. Arról, hogy elfogadják az ingatlant, épp beszélgetésünk napján küldték meg a levelüket az MNV-nek. A terület már legalább másfél évtizede hasznosítatlan.

– Jobb gazdái leszünk, mint az állam – mondja a polgármester. Szeretnék rendbehozni, ehhez pályázaton pénzt nyerni. A jogszabályban szereplő esetleges áfa kifizetése nem fog gondot okozni a falunak – tudom meg. Kőszeg ugyancsak – egyebek mellett – egy üdülővel gazdagodott, a település már a döntött arról, hogy az ingatlant elfogadja, és ifjúsági és sport célokra hasznosítja.

Szombathely használaton kívüli iparvágánnyal egy kis darab közúttal és beépítetlen területtel bővíti ingatlanai számát. Ezeket fejlesztési célokra használják majd.

 

Szerintem

Az állam ingyen juttatja az ingatlanokat, de nem feltétel nélkül. Egyrészt nyilatkozniuk kell az önkormányzatoknak, hogy milyen célra akarják használni az ingatlant, másrészt tizenöt évig csak önkormányzati kötelező feladatra használhatják. Vas megyében a legtöbb helyen ez nem jelent problémát, az utak biztosítása például kötelező önkormányzati feladat, de egy üres házat is lehet szociális célra hasznosítani. Kérdés csak az, hogy lesz-e a településeknek pénze ezeknek a céloknak a megvalósítására és az ingatlanok fenntartására. Nemcsak a hasznát húzzák az ingatlannak, de ezek költsége is őket fogja terhelni a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!