Hírek

2014.07.09. 19:10

Jár a jubileumi pénz a dolgozóknak

Szombathely - Pert nyert egy egészségügyi alkalmazott a megyei kórház ellenében. Az intézménynek ki kell fizetnie számára a jubileumi jutalmat.

Simon Erzsébet

Perek dömpingjét indíthatják azok az egészségügyben dolgozók, akiktől megvonta munkaadójuk a jubileumi jutalmat, mert szerintük megszakadt az érintettek munkaviszonyának a jogfolytonossága akkor, amikor a korábbi állami fenntartású egészségügyi intézményeket gazdasági társasági formába kényszerítették – közölte Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke a napokban annak kapcsán, hogy az érdekvédelmi szervezet kezdeményezésére eljárás indult az egészségügyi dolgozók jubileumi jutalma kifizetésének ügyében az Egri Munkaügyi Bíróságon. Az Egri Törvényszék a minap hozott jogerős döntést az ügyben.

A vasi megyeszékhelyen viszont már június 19-én megszületett egy jogerős végzés, amit a Szombathelyi Törvényszék hozott abban a hasonló perben, amelyet egy egészségügyi dolgozó indított a megyei Markusovszky kórház ellen. Első fokon a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság dr. Szőke Zoltán vezette tanácsa döntött a felperes számára kedvezően, miszerint a kórháznak ki kellene fizetnie a harmincéves munkaviszony után járó jubileumi jutalmat. Az intézmény fellebbezett, ám a Szombathelyi Törvényszék megalapozottnak találta az elsőfokú határozatot. Dr. Hoós Tibor tanácsa jogerősen kimondta, hogy a kórház köteles megfizetni a dolgozójának több mint 400 ezer forint jubileumi jutalmat és a késedelmi kamatot. A bíróság a vonatkozó jogszabály alapján úgy fogalmazott, hogy a dolgozó munkaviszonyát úgy kell tekinteni, mintha a gazdasági társasági formában töltött időtartam alatt is közalkalmazotti jogviszonyban lett volna.

A Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon folyamatban van még egy hasonló per, abban három kórházi dolgozót képvisel dr. Nagy Judit ügyvéd. A döntésre várhatóan az ítélkezési szünetet követően kerül sor. Emellett várhatók további jogviták, hiszen sokan vannak, akiknek nem fizetett jubileumi jutalmat a munkáltatójuk.

Az állam 2011-ben összesen 27 fekvőbeteg-szakellátó és ehhez kapcsolódó egészségügyi háttérszolgáltatásból alakított teljes mértékben állami tulajdonú gazdasági társaságot, majd két évvel később ezt is megváltoztatva ismét költségvetési intézménnyé tette. A munkaadók erre a két évre hivatkozva állítják azt, hogy nincs jogfolytonosság, nem jár a jubileumi pénz a harminc, negyven, ötven esztendeje dolgozóknak. Az eljárással az egészségügyben szolgálók ezreit károsíthatja meg az állam.

Szerintem

Ami jár, az jár. Több bíróság is helyt adott azon egészségügyi dolgozók keresetének, akik a jónéhány évtizedes munkájukért járó jubileumi jutalmukat szerették volna megkapni. Ők harminc, negyven, ötven éve szolgálnak az egészségügyben közalkalmazottként talán egyazon helyen, és a legkevésbé sem tehetnek arról, hogy a fejük fölött született döntések nyomán időnként más lett a munkáltatójuk. Harminc, negyven, ötven éve hordják az ágytálat, etetik a beteget, segítik a rehabilitációját. Nem könnyű a munkájuk, amiért közismerten nem a legmagasabb bért kapják. Bizonyára lesz hova tenniük a párszázezer forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!