Hírek

2016.09.13. 17:13

A Falco mérőműszere mellett Szombathely is felszerel egy állomást

Városi vezetőknek, politikusoknak mutatta meg a FALCO Zrt. azt a mérőműszert, amely október 1-től fog üzemelni.

Cseszkó Tamás

A tájékoztatón részt vett dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar polgármester, valamint a zöldhatóság vezetői is. A FALCO Munkacsoport tagjai közül csupán Molnár Miklós alpolgármester és Kántás Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője éltek a meghívással. - 2017. szeptember 30-ig előfeltétel nélkül hajtja végre a gyár azt a 8 milliárd forint értékű beruházást, melynek része a legkorszerűbb szűrőberendezés is - jelentette be Hende Csaba. Csütörtökön arról is döntenek majd a szombathelyi városatyák, hogy 30 millió forintos beruházás keretein belül egy imissziós mérőállomás ellenőrizze a FALCO által mért adatokat.

Fotó: Cseszkó Tamás

„A nemzetközi falemezipar jelentős résztvevőjeként a nagy múltú szombathelyi FALCO Zrt. célja, hogy fenntartható telephelyet alakíthasson ki és ezzel biztosítsa a vállalat jövőjét. Ez a vállalat számára nem csak a legmodernebb termelési egységeket, hanem a legmagasabb környezetvédelmi normáknak való megfelelést is jelenti” - írja közleményében a vállalat.

Hozzáteszik, alig egy hónapja a FALCO Zrt. ezért nyilvánosan bejelentette, hogy közvetlenül megkezdi egy folyamatos mérőberendezés telepítését valamint az új szűrő- és szárítóberendezés (UTWS) megvalósítását, amennyiben rendelkezésre áll ehhez minden szükséges engedély. A folyamatos mérőállomás már a következő hónap elején kezdi meg működését.

A vállalat ezért kedden bemutatta Szombathely város, Vas megye és az illetékes országos szakhatóságok képviselőinek az új mérőállomást, amely a következő hónap elején kezdi meg működését. A mérőberendezések, így a „Continous Emission Monitoring” beruházásának összértéke megközelíti a 65 millió forintot. A FALCO Zrt. most reméli, hogy hamarosan megteheti a következő lépést a legmodernebb környezetvédelmi normáknak való megfelelés irányába.

- Emlékezhetnek, közel egy éve kezdeményeztem azt a petíciót, amelyhez mintegy nyolcezer polgár csatlakozott - fogalmazott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő rögtönzött sajtótájékoztatóján a FALCO Zrt. épülete előtt. Hozzátette, akkor két dolgot kértek, legyen folyamatos mérőműszer, és szereljék fel a szűrőberendezést. - Az első követelés úgy tűnik, teljesül, óvatosan optimista vagyok - fogalmazott Hende Csaba, majd elmondta, az ötven méter magas kéménynél a helyszínen tekintették meg azt a komplex mérőrendszert, amely a FALCO által kibocsájtott összes káros anyagot, többek között a formaldehidet, a port és a nitrogénoxidot is folyamatosan, az év 365 napján méri, és meghatározott formában jelentést ad a Környezetvédelmi Hatóságnak. - Ezek az adatok közérdekű adatok, és kérés szerint bárki számára megismerhetőek lesznek - hangoztatta a képviselő, hozzátéve, hogy jelenleg tesztüzemben működik a berendezés, a következő hetekben pedig a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Igazgatósága hivatalosan is átveszi a mérőműszert. Hende Csaba beszélt arról is, hogy várhatóan a csütörtöki közgyűlés dönt arról, hogy egy folyamatos imisszió mérő állomást is létrehoznak 30 millió forintos költséggel, mert mint fogalmazott, szép dolog a bizalom, de jobb az ellenőrzés. - A két adat kiegészíti egymást, amennyiben eltérés mutatkozna, azt tisztázni kell, és arra magyarázatot kell adni - húzta alá a politikus. - A FALCO vállalta annak a 8 milliárd forint értékű beruházásnak a megvalósítását, amely magába foglalja az új szárító és szűrőberendezést, ezt nevezik UTWS technológiának, és 2017. szeptember 30-ig pedig előfeltétel nélkül hajtja végre a gyár a fejlesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!