Hírek

2016.04.20. 15:56

Katonai sátrak Pinkamindszentnél – Ellenőrzés lesz a vasi magyar-osztrák határszakaszon

Pinkamindszent – Két hatalmas katonai sátrat lát, aki átnéz a magyar-osztrák határon Pinkamindszentről. Innen indul majd a kerítés kilenc kilométeres szakasza, az osztrák közlés szerint. Az osztrákok arra készülnek: megtelnek a magyar menekülttáborok.

Bakos Ágnes

Elkezdték a kerítésépítés előkészületeit az osztrák-magyar határon. Pinkamindszentnél érintett az osztrák oldal: Nagysároslak, Moschendorf és Szentkút, Heiligenbrunn települések átkelői között lesz kerítés.

Fotó: Szendi Péter

A burgenlandi rendőrség közlése szerint a Németújvári járástérintő tervek azért készültek, mert Magyarországon hamarosan menekülttábort nyitnak meg – mondta. A tavaly ősszel történtekből kiindulva az osztrák hatóságok arra számítanak, hogy az emberek majd gyalog indulnak el Burgenland irányába.

Határellenőrzést vezetnek be Nagysároslak és Szentkút településeknél. Amennyiben az érkezők menedékkérelmet akarnak benyújtani, azt még a határon feldolgozzák. Akik nem akarnak Ausztriába maradni, azokat kiutasítják az országból. Továbbá határőrizetet is tartanak, ezért épül a kerítés. A most látható katonai sátrak ezt szolgálhatják: az ellenőrzés és a kerítésépítés előkészületeit. A kerítés végleges hossza még nem ismert, de nem valószínű, hogy a két település között végig felépítenék.

Térkép: google.com

Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető az osztrák közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta: az embercsempészet visszaszorítása érdekében a határellenőrzés fontosabb, mint a kerítésépítés. A Vas megyei határszakaszon kerítésre akkor lesz szükség, ha az ország elérte a befogadás felső határát, vagyis ha már 37 500-an mentek át Ausztriába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!