Hírek

2014.12.11. 15:22

Kétséges a fehér karácsony - a héten sem lesz havazás

Szombathely – Nem lesz havazás a héten és kétséges, hogy vajon fehér lesz-e a karácsony – tudtuk meg Pétervári Tibortól, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelőjétől, állomásvezetőtől.

Bajdó Bettina

Pétervári Tibor szerint eléggé változékony lesz a következő hetek időjárása, ahogy az esztendő is az volt. Hőmérséklet és csapadék tekintetében is kimagasló lesz a 2014-es év.

- A héten már nem lesz túl sok csapadék, megérkeztek az éjjeli fagyok, napközben plusz három, hét Celsius-fok lesz jellemzően vasárnapig, szombaton lehet enyhébb időnk is –tette hozzá az észlelő. - Kisebb csapadék vasárnap várható, ebből hótakaró nem valószínű. Az ünnepeket megelőző két hét is változékony lesz gyakori ciklonális hatásokkal, hideg- és melegfrontokkal, az ezekkel járó széllel és vegyes halmazállapotú csapadékkal, tehát még havazás is elképzelhető, ha a mai modelleket nézzük az ünnepek előtti egy hétre. Enyhülés, majd lehűlés egyaránt várható december 18-a és 22-e körül.

Az észlelő hangsúlyozta: a karácsonyi időszak is változatosnak ígérkezik, de a következő két hét még meglehetősen bizonytalanná teszi az előrejelzéseket, pontos és részletes prognózis ilyen távon nem adható. Bizonyos ciklonokhoz, főképp a mediterrán ciklonokhoz kötött csapadékrendszereknél télen elég gyakori, hogy csak az utolsó 6-12 órában dől el, mennyi és milyen halmazállapotú csapadék hullik egy adott térségben, ez a Kárpát-medence egyik sajátossága. Kiemelte még, hogy a fehér karácsony egy korábbi vizsgálat alapján egyáltalában nem gyakori nálunk, illetve síkvidéken az ország bármely részén így van ez. Nagyjából 10 évben két alkalommal fordul elő szabálytalan eloszlással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!