Hírek

2013.07.30. 11:54

Kivitelezések, munkálatok zajlanak Vas megye útjain

Vas megye - A megyét érintő úthálózat fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, megyei útügyi biztos, miután hétfőn látogatást tett a most épülő Szombathely-Vát szakasznál. Nem csak a 86-osról volt szó.

Ambrózai Zsuzsanna

Kovács Ferencet, a megyei közgyűlés elnökét a múlt hónapban megyei útügyi biztossá nevezték ki, azóta igyekszik eleget tenni ennek a feladatának is. Kedden délelőtt sajtótájékoztatón ismertette a megye úthálózatával kapcsolatos helyzetet, a jelenlegi felújítások, útépítések helyzetét, s beszélt távlati, együttműködési tervekről is.

A tájékoztató elején szó volt arról milyen feladatot lát el a megyei útügyi biztos: összegyűjti és koordinálja a települések és a lakosság részéről felmerülő igényeket a közutak műszaki állapotának javításával kapcsolatban, azokat továbbítja. Javaslatot tesz prioritásokra, koordinálja, felügyeli az európai uniós és hazai források projektjeit.

Hosszú szünet után folyik a munka a Szombathely–Vát útszakaszon a 86-oson (Fotó: Szendi Péter)

Kovács Ferenc elsőként a 86-os gyorsforgalmi út tervezett és már készülő szakaszairól beszélt. Kiemelt figyelmet kap most a Szombathely-Vát szakasz, amelynek építése jelenleg is zajlik, a tervek szerint  a szakasz  2014 július elsején átadható lesz. A Szombathely-Győr közötti szakaszt leszámítva a Rédics-Szombathely közötti szakasz is nagyon fontos. Haladnak az előkészületekkel, a munkálatokkal. Egyes szakaszok már előrehaladott állapotban vannak: a Körmend-Egyházasrádóc közötti rész átadását ez év végére ígérik. A Rédics-Zala-Vas megyehatár közötti szakaszt már 2012-ben átadták, jelenleg a Nádasdi elkerülő építési előkészületei zajlanak, a régészek veszik birtokukba nemsokára a területet.

Az útügyi biztos a 8-as út jelenlegi építési fázisairól is beszámolt. Elmondta, hogy a Vas megyei szakasz rendelkezik már szakhatósági engedéllyel, ami a Körmendtől Rábafüzesig tartó szakaszt illeti. 

- Ezzel az úttal az osztrák A2-es autópályához kívánunk csatlakozni - tette hozzá Kovács Ferenc, majd elmondta ezen úthálózat fejlesztésére irányuló előkészületek 2015 végéig befejeződnek, egyes szakaszok, mint a 8-as főút burkolatmegerősítése meg is történik. A határtérségben élők számára - s a kereskedelmi, áruforgalmi szempontokat is figyelembe véve - nem csak a főutak felújítása, építése a lényeg.




Kovács Ferenc közgyűlési elnök, akit nemrég neveztek útügyi biztosnak

 

Az alsórendűbb utak is fontos szerepet töltenek be, tehermentesítik ugyanis - elsődlegesen a személyautók terhe alól - a főutakat. Ennek érdekében a határon átnyúló projekt keretében július második felében Szijjártó Péter államtitkár és Hans Niessl tartományfőnök szándéknyilatkozatot írt alá Magyarország és Burgenland közlekedési kapcsolatainak átfogó fejlesztéséről.  Emellett párhuzamosan folyik az osztrák-magyar CBC együttműködési program, melynek szintén kiemelt része a közlekedésfejlesztés, vagyis a program harminc százalékát húsz darab alsóbbrendű út teljes értékű kiépítésre fordítja.

Kovács Ferenc a távolabbi jövőről is beszélt, miszerint a tervek között szerepe egy M9-es gyorsforgalmi út és vasúti pályavonal kiépítése a környező országokkal karöltve. A tervek szerint az M9-es korridor folyosó az észak-déli kereskedelmet erősítené, amely Vas megyét is érintené. A megvalósulás odébb van, 2021-ig semmiképp sincs rá forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!