Hírek

2017.07.12. 15:55

Klímasztár lett Őriszentpéter

Egyetlen Vas megyei településként lett a KlímaSztár cím birtokosa Őriszentpéter. Az európai elismerésre is esélyes a kisváros.

Bakos Ágnes

- Amikor megláttam a pályázati feltételeket, akkor tudtam, hogy csak általánosságban kell megfogalmazni, ami itt Őriszentpéteren működik - számolt be Őr Zoltán polgármester. A városban ugyanis minden adott, amit a pályázati kiírásban elvárt az Éghajlatvédelmi Szövetség.

A polgármester úgy fogalmazott, a kötelező belépő, egyfajta alap az épületenergetikai fejlesztések voltak. Azok a 2000-es évek eleje óta zajlottak Őriszentpéteren, és végigértek valamennyi intézményen, utána a napelemes fejlesztések voltak soron - ez is klímabarát lépés. És nem mellékesen gazdaságos: - Konkrétan 2 millió forint megtakarítás évente a napelemes rendszer - mondta a polgármester.

Kiemelte még az ökoturisztikai fejlesztéseket is, azokat is sorolta a pályázati bemutatkozásban. Például a város belterületén négy szeri túraútvonalat alakítottak ki, a közfoglalkoztatási programban ki is táblázták azokat.

Őr Zoltán polgármester büszkén mutatta meg az elismerésül kapott díjat
Fotó: Szendi Péter

Értékelte a pályázat a közösségi kezdeményezéseket: ilyenre is bőven volt példa a városban. Például amikor éppen tíz éve fákat ültettek, minden civil szervezet egy-egy városrész fásításáért volt felelős. A közösségi programok közül nem szabad kihagyni a Szentpéteri Estéket, amikor játékos vetélkedőkre gyűlik össze a város lakossága, ez is érv a díj mellett.

Őr Zoltán szerint a KlímaSztár cím eléréséhez a helyi termelés is szempont volt: márpedig éppen öt éve működik és bővül folyamatosan a helyi termelői piac Őriszentpéteren. Elmondhatta a bemutatkozáson, hogy hamarosan vásárcsarnok épül az árusok kiszolgálására.

A KlímaSztár 2017 elismeréssel egy üvegből készült szobor járt, ráfestették a város nevét. Ilyen elismerést kapott még idén Egyházasfalu, Kunsziget, Szekszárd és a Wekerle-telep közössége. Az idei volt a negyedik KlímaSztár program, kétévente hirdeti meg az Éghajlatvédelmi Szövetség. - Az évek folyamán nem változott az alapcél, mely egybeesik a szövetség egyik alapvetésével: arra igyekszik rámutatni, hogy a helyi folyamatoknak, fejlesztéseknek fontos és megkerülhetetlen szerepük van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben - összegezte a díjátadón Lajtmann Csaba, a szövetség elnöke.

A díjazott öt program, köztük Őriszentpéter ismét versenybe száll: nevezi a szövetség az Climate Star európai felhívására, vagyis európai KlímaSztár lehet 2018-ban a Vas megyei város.

Persze nem dőlnek hátra Őriszentpéteren, folytatják a környezetvédelmi munkát. Már van is újabb ötlet: a komposztálók mintájára esővízgyűjtő edényeket osztanának ki. Mind a 470 háztartásba juthat, és a helyi termelés, a piac miatt is fontos az öntözéshez. A gyűjtőedények beszerzését részben az önkormányzat finanszírozná - mondta el Őr Zoltán.

A klímabarát működés, működtetés a polgármester szerint természetes Őriszentpéteren. Úgy fogalmazott, hogy az elődök gazdálkodó és tájhasznosító munkája nyomán erkölcsi kötelesség a mai őrségieknek megőrizni a természeti környezetüket - ezt teszik, immár kitüntetett önkormányzatként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!