Hírek

2016.02.12. 20:28

Költségvetés, betelepítési kvóta, nemzetközi kapcsolatok - Összeült a megyei közgyűlés

Szombathely - Minden megyei képviselő határidőre leadta a vagyonnyilatkozatát - ezzel a mondattal vette kezdetét a februári megyei közgyűlés. Erről Nagy Gábor, a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnöke tájékoztatta a grémiumot.

Cseszkó Tamás

A Majthényi László elnök által vezetett közgyűlés 16 napirendi pontot tárgyalt. A hagyományoknak megfelelően ismét ebben a hónapban fogadták el a megyei önkormányzat 2016. évi költségvetését, Nagy Gábor bizottsági elnök jelezte, hogy a szakmai bizottság megtárgyalta és elfogadásra javasolja a tervezetet, azt is hozzátette, hogy ebben az évben is stabil költségvetése lesz az önkormányzatnak. Szabó Lajos (MSZP) bejelentette, hogy frakciójuk is támogatni fogja a határozatot, a cél, hogy a megyei önkormányzat valóban jól tudja menedzselni a fejlesztéseket. Rába Kálmán jobbikos képviselő viszont azt mondta, azért fognak Lábodi Gábor képviselőtársával együtt tartózkodni, mivel a megyei önkormányzatok átalakítását követően is jóval komolyabb forrásokat igényelnének a civil kapcsolatok elmélyítései, valamint a területfejlesztéssel kapcsolatos feladatok megoldásai.

Pajor András, a Fidesz-KDNP képviselőcsoport frakcióvezetője tartalmas, szakmailag nívós munkának nevezte az előterjesztést, mint mondta, a mostani költségvetés egyúttal lehetőséget biztosít a sok száz pályázatra vállalkozó civil szervezetnek és településnek. - Nyilván lehetne másképp is, de alapos és átgondolt a költségvetés, meg fogom szavazni - így reagált dr. Németh Kálmán, a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület képviselője. Az ülésen döntöttek arról is, hogy módosítják az önkormányzat SZMSZ-ét, Majthényi László szavaival élve a hivatal működését igazították a napi gyakorlathoz, míg korábban egy munkacsoport dolgozott a területfejlesztési feladatok előkészítésén és megvalósításán is, most ezen két hatáskör kettéválik a hatékonyság érdekében. Sikeresen működnek a megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatai - ez is kiderült az ötödik napirendi pontnak köszönhetően, ahol az idén tervezett közös prog-ramokról is szó esett. Mint ahogy komoly perspektívát jelenthet azon megállapodás is, melyet a Muravidéki Magyar Önkormányzat Nemzeti Közösség Tanácsa és a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése között köttetett.

A legizgalmasabb napirendi pont minden bizonnyal a hetedik volt, amelynek keretein belül a Vas Megyei Közgyűlés is állást foglalt a betelepítési kvótarendszerrel kapcsolatban. Majthényi László elnök fontosnak tartotta, hogy az önkormányzat is kinyilvánítsa véleményét. Szabó Lajos (MSZP) bejelentette, hogy a szavazásban nem fog részt venni, mert nem tartja idevalónak a témát.

- A megyei önkormányzatnak megvannak a feladatai, amiket el kell látnia. Személy szerint egyetértek azzal, hogy a kormánynak van felelőssége abban, hogy egyetlenegy migráns se érkezzen Magyarországra ellenőrizetlenül, meg kell különböztetni a menekülteket és a rossz szándékú embereket, de nem hatásköre a közgyűlésnek ilyen ügyben döntést hozni - hangsúlyozta Szabó Lajos. Dr. Németh Kálmán kiemelte, hogy a kerítésépítéssel ő is egyetért, szerinte a kormány jó úton halad, ugyanakkor ellenzi, hogy a kormányt olyan alapvető feladatra szólítsák fel, miszerint védje meg az országot. Fehér László (MSZP) szerint jelenleg gyengülő önkormányzati és erősödő kormányzati rendszer jellemző hazánkra, és úgy véli, ha a parlament elfogadja az alkotmánymódosítást, akkor terrorveszély esetén félő, hogy az állam vissza is élhet a tervezett új jogköreivel. Fehér szerint sincs a megyei közgyűlésnek ilyen ügyben hatásköre: - Ezzel az erővel akár az oktatás vagy az egészségügy helyzetéről is tárgyalhatnánk - hangzott el. Rába Kálmán jobbikos képviselő viszont bejelentette: támogatják a nyilatkozatot.

- Furcsának tartom, hogy az ellenzék tagjai a migránsok hátát meglovagolva hoznak a közgyűlés elé kérdéseket, miközben korábban még arról beszéltek, hogy a Fidesz találta ki a migránskérdést - reagált Pajor András, a Fidesz frakcióvezetője. Majthényi László kiemelte: határszéli megyeként érintettek vagyunk, ezért nem érzi illetéktelennek a testületet egy ilyen kérdés mérlegelésére. A közgyűlés többsége végül megszavazta a közös nyilatkozatot. Az ülésen szó esett még a Vas Megyei Értéktár Bizottság előző félévi tevékenységéről, de a képviselők tájékoztatást hallhattak a megye szakképzésének helyzetéről, fejlesztési szükségleteiről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!