Hírek

2015.06.06. 18:18

Kóstolt már vargányapálinkát? - Az is volt a Vas Megyei Pálinkaversenyen

Szombathely – Még Olaszországból is érkezett „versenyző” a Vas Megyei Pálinka Egyesület országos versenyére. A zsűri tagjainak 407 párlat közül kellett kiválasztaniuk a legjobbat.

Lisztmayer Zsófia

Az ország minden részéről, sőt Szlovéniából, Németországból és Olaszországból is érkeztek pálinkák és párlatok a pénteki versenyre. Palotás Józseftől, a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy nyolc háromtagú zsűri bírálta el a kilenc kategóriába sorolt párlatokat. Az idén hatodik alkalommal megrendezett versenyen igazi különlegességek is voltak, például a vargánya és a goji bogyóból készített párlat.

A versenyigazgató idén is Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga, a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Szeszesital Szakbizottságának elnöke volt, aki szerint a pálinkák kétharmada jó minőségű, éremesélyes volt. A zsűri tagjai pontozták a párlat tisztaságát, harmóniáját, illatát és ízét is. Minden mintának volt egy száma, ezen kívül csak azt tudták a bírálók, hogy milyen gyümölcsből készült és hány fokos. Az alkoholfok azonban nem számít sokat: a jó minőségű pálinka nyitja a jó gyümölcs. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga szerint nem véletlen, hogy a mostani jó minőségű pálinkáknak az ára is magas, hiszen az előállítás költsége sem kevés. A zsűri elnöke szerint a magyar pálinka jobb az egyéb országokban előállított gyümölcspárlatokhoz képest, mert a gyümölcseink is jobbak. A versenyigazgató elárulta, hogy neki a hagyományos kisüsti eljárással készített barack, szilva, alma és a körte a kedvence.

Érthető módon arra nem volt lehetőség arra, hogy minden zsűritag megkóstoljon mindent, főleg nem egy délután alatt. A verseny végére azonban legalább ötven párlatot mindenki megízlelt. A kóstolóknak nem egyszerű a dolguk: a minősítésnél nagyon fontos az utóízek érzékelése, ezért mindenképpen le kellett nyelni egy kis mannát. Közben persze a zsűritagok különböző semlegesítő ételeket fogyasztottak: kiflit, sajtot és vizet. A gyakorlott érzékszervű bíráló ítélőképessége pedig még az ötvenedik pálinka után is olyan, mint az elsőnél.

V. Németh Zsoltot, a humgarikumokért is felelős államtitkárt először hívták meg a zsűribe, szerinte nagyon eltérőek voltak a párlatok, de néhány egészen kiválót is kóstoltak. – Elég kevés olyan van, ami nem éri el a díjazás szintjét. Azt nem tudjuk az értékelésnél, hogy egy adott párlat kereskedelmi-, bér- vagy magánfőzdéből származik, de egyes termékeknél azért ki lehet következtetni.

Körülbelül a kóstolás félidejénél váltottunk szót az államtitkárral, akinek addig egy körte-, illetve egy érlelt meggyből készült párlat ízlett a legjobban. V. Németh Zsolt egyébként magánfőzőként is tevékenykedik, a kedvence egy kifejezetten vasi-zalai fajta: a tüskés körte. Ezen kívül kedveli a direkttermő szőlőket is, főzött már egyebek között korminból, noahból és otellóból is párlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!