Hírek

2015.03.02. 13:40

Koszovói és albán migránsok okoznak gondot Szentgotthárdon - Több alkalommal koboztak el árut a rendőrök

Szentgotthárdot ellepték a migránsok? Kétes eredetű árut árulnak és erőszakosan koldulnak. Mint azt megírtuk, a testület elfogadta az intézkedéseket egyes külföldi állampolgárok helyzetével kapcsolatban. A megfogalmazott pontokat részletes vizsgálatok előzték meg.

Szendi Péter

Még a tavaly decemberi ülésen terjesztette elő Lábodi Gábor (Jobbik) a javaslatait a Szentgotthárd városában a lakáskiadók hatósági ellenőrzéséről. A felvetett probléma a következő volt: a város területén az elmúlt évek alatt jelentősen megnőtt a Szentgotthárdra megélhetési okokból költöző külföldiek száma. Ez a kezdeményezés szerint számtalan problémát vet fel: elsődlegesen közbiztonsági problémát, szociális problémát, egészségügyi problémát, idegenrendészeti problémát és gyámhatósági problémát.

A bűnmegelőzési bizottság februári ülésén komolyan foglalkoztak a témával. Lábodi Gábor elmondta, hogy folyamatosan napirenden kell tartani ezt a kérdést. Szentgotthárd ugyanis nem egyedi eset, a bevándorlók az EU-n belül máshol is – Angliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban – okoznak problémát. Úgy fogalmazott: „Szentgotthárdot ellepték, erőszakosan koldulnak, árulják kétes eredetű áruikat. Szentgotthárdon nőtt a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, többségüket idegenek követték el. A szentgotthárdiak relatív biztonságérzete csökkent.”

Dömötör Sándor szociális tanácsnok tapasztalata pedig az volt, hogy a vonatok indulásakor a migránsok a vasútállomás környékén csoportosulnak, hogy átutazzanak Ausztriába. Egészen kis gyerekeket is magukkal visznek. Tudomására jutott, hogy a városban egy idős nőnek erőszakkal rakták a táskájába az árujukat, és utána megfenyegették, hogy ki kell fizetnie. Azt mondta, hogy zaklatják az embereket, erőszakosak.

Huszár Gábor polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Szentgotthárdon vannak tisztességes, munkás bevándorlók, akik üzemekben dolgoznak, munkásszálláson laknak, és vannak, akik ügyeskedni jöttek ide. A képviselő-testület éppen ezért is fogalmazott meg több kérést is a rendőrkapitányság felé, hogy a közbiztonságot növeljék.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere (Fotó: Szendi Péter)

Szendrődi Barnabás rendőr alezredes, körmendi rendőrkapitány szerint a szentgotthárdi járás közbiztonsága jó, a statisztika valós. A rendőrség tényadatokból dolgozik. Hangsúlyozta, származást nem nézhet a rendőrség, csak a jogsértést. Elmondta azt is, hogy a migránsok legnagyobb része koszovói és albán. A rendőrkapitány a térfigyelő-kamerarendszer kiépítésének pozitív hatásaiban bízik. Egy kamera egy járőrpárt ki fog váltani. A problémásabb területekre terveztek köztéri kamerát. Kiderült a beszámolóból az is, hogy már több alkalommal is intézkedtek közterületen árulókkal szemben, volt olyan, akitől több száz euró értékben foglaltak le, illetve koboztak el árut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!