Hírek

2014.12.12. 11:49

Közel százan a szökött rabok nyomában

Komplex együttműködési gyakorlatot tartottak pénteken délelőtt a rendvédelmi szervek. A gyakorlat során szökött foglyot fogtak el, tüzet oltottak, életet mentettek az egyenruhások.

Lisztmayer Zsófia

Tóth Tamás, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy az esemény célja az együttműködő szervek közötti feladatmegosztás, valamint az esetleges hibák kiszűrése.

Fotók: Balogh Nikoletta tű. zls., Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

– Ma többszörösen összetett feladatot oldottunk meg, a gyakorlatot alapvetően a büntetés-végrehajtási intézet kezdeményezte. Ez azért is fontos, mert ezen a területen valóban dolgozunk fogvatartottakkal. Egyre több olyan munka van, amelyet az intézményen kívül végzünk el. Ennek az alapvető veszélye a fogvatartottak lehetséges szökése, de természetesen kizárólag olyan rabokat hozunk ki munkavégzésre, akiknek a szökési kockázata alacsony. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy inkább békeidőben kell felkészülni hasonló eseményekre. Másrészt pedig tűzveszélyes is lehet az a munka, amelyet a rabok végeznek, ezért kell begyakorolni az együttműködést a katasztrófavédelemmel. Mivel közterületen intézkedési kötelezettségünk nincs, a rendőröket is be kell vonnunk. A feladat összetettsége miatt pedig az Országos Mentőszolgálat érintett egységei is közreműködtek, hiszen személyi sérülés is történt a szituáció szerint.

A pénteki, csaknem száz főt megmozgató gyakorlat célja az összehangolt munka begyakorlása volt, amelyen részt vettek börtönőrök, rendőrök, terrorelhárítók és tűzoltók is. A gyakorlat alapszituációja szerint az avar és fahulladék elégetése volt a feladata a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjainak, akik a Petőfi-telepen dolgoztak. A tűz azonban egy óvatlan pillanatban elszabadult, és átterjedt a közelben lerakott hulladékra. A zavart kihasználva az egyik rab a tűzbe lökte az őrt, elvette fegyverét, és társával a lakott területek felé menekült. Az őrök azonnal értesítették a büntetés-végrehajtási intézet ügyeletét, a mentőket és a rendőrséget, a kiérkező tűzoltók pedig megkezdték a lángok megfékezését.

A szökésben levő, fegyverrel rendelkező fogvatartott a Petőfi-telep egyik épületében barikádozta el magát. A rendőrség a lakosság védelmére, és a vagyonbiztonság érdekében lezárta a területet. Ezzel párhuzamosan pedig értesítette a Terrorelhárítási Központot, akik az eljárási protokollnak megfelelően elfogták a szökevényt.

 

A másik fogvatartott beugrott egy éppen indulni készülő autóba, és megfenyegette annak utasait. Egy alkalmasnak tűnő pillanat során nagy sebességgel próbált elmenekülni a helyszínről, azonban összeütközött egy menetrend szerint közlekedő helyi járatos autóbusszal, valamint egy veszélyes árut szállító tehergépkocsival. Az ütközés következtében többen súlyosan megsérültek, akiknek a Vöröskereszt aktivistái és a mentőszolgálat szakemberei segítettek. A járművek mentését a helyi hivatásos tűzoltók hajtották végre, a katasztrófavédelmi mobil labor pedig a veszélyes anyag miatt végzett méréseket a helyszínen. A szökött rab gyalog próbált tovább menekülni, azonban a büntetés-végrehajtás intézetének kutyás egysége rövid idő alatt elfogta a szökevényt.

A parancsnok hozzátette, hogy a gyakorlatot követően a rendvédelmi szervek vezetői megbeszélik majd a tapasztalatokat. Így ha a jövőben hasonló történne, akkor még felkészültebben tudnak majd együttműködni. A rendkívül látványos és összetett gyakorlat hasznosnak bizonyult, hiszen valamennyi rendvédelmi szerv begyakorolta saját feladatait, valamint az összehangolt, közös munkavégzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!