Hírek

2014.09.20. 15:41

Kuntár Lajos neve kőbe vésetett Szombathelyen

Emléktáblát állított a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület Kuntár Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából. A táblát az egykori újságíró, író, népművelő, könyvtáros Paragvári utcai házának falán helyezték el.

Médiaközpont

Az egyesület kezdeményezését a megye, Szombathely, Szentgotthárd és Csörötnek önkormányzata, továbbá civil szervezetek és magánszemélyek is támogatták. Így kerülhetett fel az emléktábla a házra, amelyet az írásai után járó honoráriumokból épített a Paragvári utcában. A tábla ünnepélyes avatásán családtagjai, egykori kollégái, barátai, ismerői és tisztelői emlékeztek a kilenc évvel ezelőtt elhunyt Kuntár Lajosra. Kuntár Lajos sokoldalú ember, haditudósító, újságíró, író, könyvtáros, bölcsészdoktor, népművelő, helytörténész volt.

Fotók: Médiaközpont

- Nem nagyívű pálya az övé, mégis maradandót alkotott Vas megyében – mondta Horváth György, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnöke. Egyebek mellett ő fedezte fel Velemet, indított itt képzéseket, szervezett programokat. A Vasi Szemle szerkesztőbizottsági tagja volt haláláig, részt vett a szombathelyi főiskolán a népművelő- és könyvtárosképzés elindításában.

- Kuntár Lajos olyan értéke Szombathelynek, akit kötelességünk megbecsülni - fogalmazott személyes hangvételű köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester.

- Sokat foglalkozott velünk, gyerekekkel: mesélt, olvasott nekünk, mindig volt egy jó története – emlékezett vissza unokája, Kuntár Tamás. Sokoldalúsága ellenére a legtöbben úgy emlékeznek Kuntár Lajosra, mint az optimista, szerethető emberre, akinek mindig volt ideje megállni egy-két jó szóra. Szellemi öröksége most már a Veres Gábor által készített fekete gránitlapba vésve is tovább él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!