Hírek

2017.05.21. 17:53

Lélekutazás a bambuszok alatt - Spirituális kalandra hívta a vendégeket a ToSoDa Project a Kámoni Arborétumban

SZOMBATHELY Kiállításra és meditatív koncertre várták az érdeklődőket a Kámoni Arborétumba az érzékek hétvégéjén. Nem csak jól cseng ez a cím: valóban hatottak a vendégek érzékeire.

Vas Népe

A Sokszínű növényvilág bűvöletében című kiállítás-megnyitó a látásra és a szaglásra koncentrált. Kesselyák Rita grafikusművész és tanítványainak kiállítása egy botanikai rajzműhely alkotásaiba enged betekintést. A tárlatot illatbemutató is kísérte: aromavizek és növényi olajok illata töltötte meg a teret.

Szombaton a hallásé és a léleké  volt a főszerep. Különleges meditatív koncertre várták  a vendégeket a bambusznádak  tövébe: a ToSoDa Project  zenélt a közönségnek.

Az esemény előtt kicsit utánajártam, kik ők, milyen stílust képviselnek. Saját bevallásuk szerint: sprituális drum 'n bass. Nem csodálkoznék, ha most elkerekednének az olvasók szemei, az én szemöldököm is felszaladt, amikor megláttam. Nem nagyon tudtam elképzelni, hogyan lehet két ennyire merőben más műfajt ötvözni. Hiszen a spiritualitás éppen a nyugalom, a harmónia, a lelki béke megtalálásának eszköze. Ellenben a drum 'n bass egy lüktető, pörgős, igazi táncolós-bulizós műfaj - aki volt már igazi drum 'n bass partin, az pontosan tudja. Tehát őszinte kíváncsisággal indultam el a koncertre.

Az már a megérkezéskor biztos volt, hogy itt a nyugalomé lesz a  főszerep: a három fiú  semmit sem kapkodott el. Hatalmas,  kedves mosollyal az  arcukon  kértek elnézést a  pár  perc csúszásért,  de az energetizáló kávéjukat még megitták.  Én pedig addig diktafonvégre kaptam őket.

Kiderült: mindössze másfél éve állt össze a ToSoDa Project egy olaszországi utcazeneturné kedvéért. A győri fiúk Dankowsky Áron (cajon), Kácser Tamás (gitár) és Szombathelyi Patrik (handpan) maguk sem igazán tudják, mi lenne a pontos megfogalmazása annak a műfajnak, amelyet képviselnek. - A zenénk főleg a handpan köré épül, vannak számaink, amelyek kicsit pörgősebbek, vannak, amelyek lágyabbak. Tulajdonképpen a helyszín és az esemény válogatja, melyikből játszunk többet. Zenéltünk már jógaórán, de technobuliban is - mondta Patrik. Megcélzott korosztályuk egyáltalán nincs, mindenkit megszólítanak a dallamokkal. A céljuk, hogy világsztárok legyenek és megélhessenek a zenélésből - mesélték viccelődve.

A miniinterjú után aztán elkezdték bűvölni a hangszereiket - szó szerint. A három fiatal olyan hihetetlen profizmussal bánt az eszközeivel, hogy nézni is szédítő volt, nemhogy hallgatni.

Nem igazán lehet szavakkal leírni azt az érzést, amelyet a zenéjük ébreszt az emberekben: mintha apró pillangók repdesnének a gyomorban, mégis megnyugszik a lélek, elcsendesednek a gondolatok a fejben, és csak a zene marad. A tökéletesen kevert spirituális drum 'n bass dallamai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!