Hírek

2016.05.22. 18:50

Lovagok a csempeszkopácsi vásártéren - Az Árpád-kori templom köré gyűltek az árusok

Csempeszkopács - Ismét megelevenedett a történelem a vasi faluban: Szentháromság vasárnapján középkori vásárt tartottak.

Vadas Krisztina

Idén is rengeteg embert megmozgatott a rendezvény, sokan látogattak ki a Csempeszkopács Árpád-kori temploma köré szerveződött vásárba, ahol az árusok széles választékkal várták a vásározókat. Aki átlépte a vásár kapuit, akár úgy is érezhette, mintha egy időgéppel utazott volna vissza a múltba: a történelem egy szelete tárult a szemük elé.

A kofák egyre csak kínálták korhű portékáikat: a kézzel készített ékszerek, bőrdíszműves termékek, fonott kosarak mellett megjelentek a kézműves termékek is. A szűretlen búzasör, a lekvárok, a dzsemek, a szappanok sok embert csábítottak. Az egyik standnál aztán valami különlegesre lettünk figyelmesek. „Szerelemlekvár” - hirdette a tábla. Kíváncsiak voltunk, mi lehet ez. Készítője egy vasi kistermelő, akitől megtudtuk, miben rejlik a szerelemlekvár ereje. A rózsaszirom, eper és gyömbér elegye pont olyan, mint a szerelem: édes és magávalragadó. A készítő azt is elárulta, hogy nem csak önmagában fogyasztható, italokban elkeverve tökéletes koktél készíthető belőle.

Aki nem először járt a csempeszkopácsi vásárban, pontosan tudta, hogy nem szabad teli gyomorral érkezni, de a vásárteret belengő illatok még azokat is elcsábították, akik jól belakmároztak ebédre. A hagyományos vásári ételek széles skálájából választhattak a vásározók: a bográcsgulyástól kezdve a kolbászon, hurkán át a modern kori palacsintáig minden volt, mi szem-szájnak ingere. Persze a jól ismert kürtőskalács sem hiányozhatott, ami ismét tarolt a gyermekek körében. A színpadon először a Rozmaring Asszonykórus szórakoztatta a vendégeket, ám műsoruk után hirtelen rablók jelentek meg: a templomosok földjén akartak kincshez jutni. A megszerzéséhez a közönségből toboroztak segítőket, velük rontottak neki a templomos lovagoknak. Sajnos nem sikerült őket leverni, de a templomosok szerencsére szabadon engedték az ellenségeket. Ezután a Fekete Sereg robogott be a térre: fegyverekkel, ágyúval felszerelkezve mutatták be a középkori viadalokat a közönségnek. A harcosok előadásait nagy érdeklődéssel követte mindenki.

A régi mesterségek bemutatói is nagy sikert arattak. A gyermekek ámulatba esve figyelték Csiszár Tibor kovácsmestert, aki dobókockát kovácsolt a helyszínen a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!