Hírek

2017.08.10. 17:35

Magas az UV-B - Vegyünk fel napszemüveget és kalapot!

MEGYEI KÖRKÉP - Hiába a lehűlés, az UV-sugárzás még mindig magas. Különösen figyeljünk oda a szemünkre és a bőrünkre a napokban!

Pintér Viktória

Vas megyében is magas az UV-sugárzás, bár a szerdai 8-9-es, extrém sugárzási érték jóval alacsonyabb a tegnap mért 73 százalékos relatív páratartalom miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint ma 7,8-as erősségű sugárzásra számíthatunk. Ez az érték már a nagyon erős kategóriába esik. A szakértők azt javasolják, hogy legalább 15-ös faktorszámú napkrémet használjunk.

Az MTI közlése szerint Nyugat-Dunántúlon lassanként kezd visszaszorulni a meleg, akár 25 fok alá is csökkenhet az átlaghőmérséklet. A magas páratartalom következtében kialakuló légnedvesség megszűri a káros sugarakat. Ennek ellenére sem ajánlott 11-15 óra között a napon tartózkodni. Az érzékenyebb bőrűeket ennél a sugár-értéknél már 15-20 perc alatt megégetheti a nap.

Az UV-sugarak azonban nemcsak a bőrre károsak, hanem a szemet is veszélyeztetik, még akkor is, ha nem nézünk közvetlenül a napba. A szórt, visszavert sugárzás is káros. Az ultraibolya sugarak akkor is érnek bennünket, amikor nem napozunk. Érdemes tehát felvenni a napszemüveget, simléderes sapkát, széles karimájú kalapot a városban, vízparton egyaránt. Azt kevesen tudják, hogy a hegyekben mindig nagyobb az UV-B sugárzás, mint az átlag. Hegyvidéki kirándulásnál jó, ha van extra erős fényvédő krém és speciális napszem-üveg nálunk.

A hétvégére lehűlés várható, ami rossz hír a strandra készülőknek. Ma délutántól inkább a szél lesz jellemző, felfrissül az idő. 23-25 fok lesz a hétvégén a maximum hőmérséklet. Csapadékra kevésbé számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!