Hírek

2014.07.16. 14:30

„Magyar szívvel” indulnak a legújabb Opelek

Szentgotthárd – Megkezdődött a kisméretű, benzines motorok sorozatgyártása az Opel szentgotthárdi üzemében.

Bajdó Bettina

A gyárban tartott szerdai ünnepségen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, aki elmondta, hogy a mostani beruházás jelentősen erősíti Magyarország gazdaságát. Hangsúlyozta, hogy nem dőlhetnek hátra, hiszen óriási nemzetközi verseny zajlik a beruházásokért. Úgy fogalmazott, hogy a kormány felelőssége újabb és újabb érvekkel előállni az Opel hazai vezetőinek, akik a nemzetközi főnököknél komoly érvekkel is alátámaszthatják, hogy miért érdemes nálunk befektetni a pénzüket Hozzátette: annak érdekében, hogy legyen piros ász a kezükben, a kormány úgy döntött, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban a rendelkezésre álló uniós források 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítják.

Bemutatták az új motort, amelyet Joachim Koschnicke, Szíjjártó Péter és Solt Tamás is méltatott. Fotó: Szendi Péter

Szíjjártó Péter azt is elmondta, hogy megduplázzák a kutatásra és fejlesztésre fordítható összegeket az elmúlt hét évhez képest. Így 2014 és 2020 között több mint 700 milliárd forintnyi forrást adnak erre a célra, mert tudják, hogy a válság utáni időszakban csak azok lehetnek erősek, akik haladnak a korral. Döntöttek arról is, hogy a munkaerő-utánpótlás biztosítása érdekében 50 milliárd forintból hétezer tanműhelyt hoznak létre.

– Az Opel átszervezte a működését, amelynek köszönhetően így már sorozatban a negyedik éve nyereségesen működik – folytatta a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes. – Annak érdekében, hogy hazánk legyen Európa termelési központja a járműiparnak zászlóshajó szerepet kellett és kell betöltenie. Európa egyik gyártási fellegvára vagyunk. 712 vállalat foglalkozik járműipari tevékenységgel, 126 ezer 900 munkahelyet tartanak fent. Ez 14 ezer 900-al több mint a tavalyi évben. A sikert nem adják ingyen, Magyarországnak teljes megújítására volt szükség ahhoz, hogy eredményeket érhessünk el. Átszerveztük a felsőoktatás rendszerét, megemeltük a mérnökképzési kapacitásokat, és Szombathelyen megindítjuk a gépészmérnök-képzést. Emellett átszerveztük a duális szakképzést, valamint a térséget kiemelt járműipari központnak minősítettük. Hangsúlyozta még, hogy az Opel új motorjainak gyártásával Szentgotthárd európai motorgyártó központtá válik.

Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd igazgatója kiemelte, hogy a tavalyi évben a két gyáregységükben 354 ezer motort állítottak elő. Emellett tavaly egy 130 millió euró pótlólagos beruházást valósítottak meg annak érdekében, hogy az új motorcsalád gyártása zökkenőmentesen elkezdődhessen. „A magyarországi Flex üzem – mint a világ egyik legfejlettebb motorgyára – kulcspozíciót tölt be az Opel európai gyártórendszerében" – ezt már Joachim Koschnicke, az Opel alelnöke mondta el, aki beszédét egy személyes megjegyzéssel kezdte. A foci vb alapján három pontban összegezte, mi kell a sikerhez, a győzelemhez. Egyrészt teljesen világos stratégiára van szükség, másrészt pedig a pályára a lehető legjobb csapatot kell küldeni. Harmadrészt a csapat minden egyes tagjának 200 százalékig elkötelezettnek kell lennie. Az alelnök megnézte a magyar dolgozókat, a munkahelyet, és nyugtázta, övék a legjobb csapat a pályán.

Az idei esztendő és 2018 között 27 új Opel modell és 17 új motor kerül a piacra, melyek többsége itt készül majd. Az új motort elsőként az Adam Rock nevű modellbe építik be, majd később a Corsákba is kerül. Az alelnök szerint a magyar kollégák nagyon büszkék arra, hogy egyre több Opel gépjárműben magyar szív dobog majd. A vezető statisztikai adatokkal is szolgált: az elmúlt 23 évben az Opel eladásaival mindig ott volt a képzeletbeli dobogón, ennek is köszönhető, hogy ma ebből a márkából fut a legtöbb a hazai utakon, több mint 450 ezer. A márka nemcsak első volt a személyautó piacon az elmúlt három évben, de az idei első félévben kiugróan teljesített. 68 százalékkal növekedtek az Opel magyarországi eladásai, ami több mint kétszerese a piaci átlagnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!