Hírek

2016.06.21. 09:44

Maláriával kezeltek egy menedékkérőt Vas megyében - Már nincs Körmenden, egyébként sem fertőzhetett volna (frissítve)

Körmend - Valóban volt maláriás beteg a körmendi migrációs befogadóállomáson, de már elhagyta a tábort, feltehetően az országot is. AIDS-es beteggel is találkozott a tábor orvosa, de hangsúlyozta: semmi ok a pánikra!

Bakos Ágnes

– Akár az egész tábor maláriás lehet, a betegség akkor sem fertőzne a városban – hangsúlyozta többször is érdeklődésünkre dr. Abdel Hameed, a körmendi migrációs befogadóállomás orvosa.

fotó: Szendi Péter

A maláriát szúnyogok terjesztik, emberről emberre akkor sem fertőz, ha a legsúlyosabb tüneteket produkálja a beteg. A múlt héten észlelték a betegséget a körmendi táborban, a tábororvos éppen szabadságon volt, de természetese az egészségügyi személyzet figyelmét nem kerülték el a tünetek. A vészesen magas láz miatt a szombathelyi Markusovszky kórházba szállították a beteget, onnan a budapesti László kórházba vitték. A fővárosi intézmény infektológiai osztályán azonosították a maláriát a betegben, aztán kezelték és elhagyhatta a kórházat – mondta el dr. Abdel Hameed. Nincs már Körmenden a férfi, még akkor sem, ha a kezelése után visszatért – mondta az orvos.

Három AIDS-es és egy Hepatitis B vírussal fertőzött menedékkérővel is találkozott a doktor a körmendi táborban – a betegségekkel kapcsolatban szintén azt emelte ki, hogy az utcán, a boltban nem fertőznek! Vérrel és testnedvekkel, illetve szexuális úton terjedő megbetegedésekről van szó, vagyis semmi ok az aggodalomra.

– Találkoztam körmendivel, aki kétségbeesve kérdezte, hogy most mi lesz, hogy ilyen betegek voltak a táborban. Mondtam, hogy semmi, nem fertőznek, ha találkozunk velük a boltban, az utcán – hangsúlyozta dr. Abdel Hameed. A maráriáról szólva kiemelte: nem él meg Magyarországon az a szúnyog, amelyik terjeszti a mediterrán betegséget, a többi észlelt fertőző betegség pedig egész egyszerűen nem terjed úgy, hogy két ember elmegy egymás mellett.

A Magyarországra érkező menedékkérők regisztrálásuk alkalmával átesnek orvosi vizsgálaton, de célzott szűrést nem végeznek rajtuk – így nyilván maláriára sem tesztelhetnek mindenkit. Ezért vannak az orvosok a befogadóállomásokon, ahogy Körmenden is – mondta el dr. Abdel Hameed. Amint betegséget észlelnek, kezelik azt a megfelelő módon – ahogy az a múlt héten is történt Körmenden.

– Remélem, hogy sokan elolvassák, mert felesleges a félelem, semmi ok a pánikra – ismételte meg sokadszor is a körmendi doktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!