Hírek

2013.07.29. 10:50

Már 13 évesen isznak a fiatalok

Vas megye - Szakemberek vizsgálták a fiatalok alkoholfogyasztási szokásait. Kimutatták, hogy az alkoholos ital fogyasztásának első átlagos időpontja 13,4 év, továbbá, hogy minden harmadik középiskolás fiú évente ötnél többször részegedik le.

Bajdó Bettina

2010/2011-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kutatási támogatásával valósult meg egy széles körű kutatás a nyugat-dunántúli régió, köztük Vas megye középiskoláiban. A helyi elemzést 2013 áprilisában, Kneffel Pál születésének 100-dik évfordulójára rendezett tudományos ülésen mutatták be.

Összesen 3135 tanulót kérdeztek meg 51 középfokú oktatási intézményben a három megyében. A kutatás vezetője Burkali Bernadett és dr. Varga Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai voltak. Az elemzést a megyei közgyűlés is tárgyalta.

Németh Andrea rendőr százados nemrég a drogról, alkoholról tartott felvilágosítást középiskolásoknak. Fotó: Kiss Teodóra

Az elemzés kitért a fiatalok droghasználatára és alkoholfogyasztási szokásaira is. Az alkohol kultúránkban általánosan elfogadott és tisztelt ital, a felnőttkori fogyasztására vonatkozó ajánlások kevesebb tiltást tartalmaznak, inkább a mértékletes fogyasztására hívják fel a figyelmet - olvasható az elemzésben.

A túlzott alkoholfogyasztásból eredő egészségkárosodás viszont jelentős népegészségügyi probléma. Az alkoholfogyasztás kulturális beágyazottsága minden korlátozó szabályozás ellenére a fiatalokat sem hagyja érintetlenül. A szakemberek eredményei azt mutatják, hogy az alkohol fiatalkori kipróbálása szinte elkerülhetetlen, míg az első fogyasztás mintázatában jelentős különbségek láthatók. A 16 évesek és fiatalabbak több mint 90 százaléka fogyasztott már egy-két kortynál több alkoholt életében. Azok között, akik másokkal együtt fogyasztottak először alkoholt, fele-fele arányban vannak azok, akiket felnőtt kínált meg és azok, akik a barátaikkal ittak először. Az első alkoholfogyasztás a válaszadók 40 százalékánál ünnephez, negyedénél bulihoz kötődött.

A problematikus alkoholfogyasztás feltérképezésében a részegségig való ivást vették alapul. Rákérdeztek a részegség előfordulásának a gyakoriságára az eddig élettartam, illetve a kérdezést megelőző 12 hónap alatt. Az adatok azt jelzik, hogy a középiskolások nem elégednek meg a mértékletes alkoholfogyasztás megismerésével, a többség a részegségig itta magát. Az adatok szerint a középiskolások közel négyötöde volt már részeg, egynegyede pedig ötnél több alkalommal itta le magát a sárga földig az elmúlt egy évben. A nemi különbségek az alkohol és a részegség kipróbálásában kevésbé jelentősek, az intenzitás tekintetében viszont szembetűnőek. A rendszeres lerészegedés a fiúk között népszerűbb, minden harmadik középiskolás fiú évente ötnél többször issza le magát.

 

 

Az első  részegség időpontja a tanulók 60 százalékánál másfél éven belül követte az első alkoholfogyasztás. Ennek átlagos időpontja 13,4 év, az első lerészegedésé pedig 14,9 év. A társak, a rossz társaság  szerepe az alkoholizálásban is jelentős. Védő tényező viszont, ha valaki felnőttek társaságában iszik először alkoholt, akkor mértékletességet is tart. Vizsgálták a szakemberek, hogy a családon belüli alkoholfogyasztás összefügg-e a sűrű ivászattal. Kimutatták, hogy a fiatalkori részegségben nem a családi alkoholprobléma a döntő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!