Hírek

2014.09.29. 13:56

Még egy vasi falu, ahol nem lesz polgármester-választás október 12-én

Az október 12-ei önkormányzati választáson az ország 3 ezer 177 településén összesen 8 ezer 177 jelölt verseng a polgármesteri székért. Vas megye 216 településén összesen 427 polgármester-jelöltet állítottak.

Rékai Zoltán

A Nemzeti Választási Iroda országos adatai szerint a polgármesterjelöltek csaknem 80 százaléka független. A vasi aspiránsok között a 427-ból 384 a független, 18-an indulnak a jelölő szervezet önálló, 28-an pedig közös jelöltjeként.

A megyék közül a legtöbb jelöltet, csaknem ezret Borsod-Abaúj-Zemplén megyében állították, ám a települések száma is itt a legtöbb: 358. Legkevesebb a jelölt Csongrád megyében, ahol a 60 településen 156 polgármester indul.

Ami a szomszéd megyéket illeti: Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyében is nagyobb volt a polgármesterjelölt-állítási aktivitás, mint Vasban. Ráadásul, ha a számok mögé nézünk, akkor azt is láthatjuk, hogy a vasi falvak mintegy 40 százalékában már eldőlt a polgármester-választás miután egyetlen jelölt van. Kivétel Tanakajd, ahol egy sincs, valamint Daraboshegy, ahol az egyetlen jelölt is visszalépett.

Ugyanakkor több vasi településen nagy harc várható a polgármesteri székért. A legtöbben – heten- Toronyban indulnak. Öt-öt jelölt van Apátistvánfalván, Bérbaltaváron, Gyöngyösfaluban, Kemenesmagasiban, valamint Szombathelyen. Négy-négy jelöltet állítottak: Csepregben, Egyházashetyén, Felsőcsatáron, Hegyhátszentjakabon, Káldon, Kemenespálfán, Meszlenben, Nádasdon, Perenyében, Söptén, Vassurányban, valamint Körmenden. Három jelölt közül választhatnak: Alsóújlakon, Balogunyomban, Bobán, Bögötön, Chernelházadamonyán, Egyházashollóson, Egyházasrádócon, Gasztonyban, Gersekaráton, Győrváron, Hegyháthodászon, Jánosházán, Kámban, Karakón, Kemenesszentmártonban, Kenyeriben, Kisrákoson, Kondorfán, Magyarnádalján, Meggyeskovácsiban, Nagysimonyiban, Nemesmedvesen, Ostffyasszonyfán, Pankaszon, Pápocon, Pornóapátiban, Porpácon, Répcelakon, Répceszentgyörgyön, Szelestén, Táplánszentkereszten, Telekesen, Tokorcson, Vasszécsenyben, Vasváron, Váton, Velemben, Velemérben, Zsédenyben, valamint Sárváron és Kőszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!