Hírek

2014.11.08. 17:11

Megalakult az országos szlovén önkormányzat - az alakuló ülést Szentgotthárdon tartották

A magyar, majd a szlovén himnusz adta meg az ünnepélyes hangot annak az eseménynek, amelyen letette esküjét a magyarországi szlovének szervezete.

Markó Petra

Fotó: Mukics Dusán

Az Országos Szlovén Önkormányzat alakuló ülésén először értékelték az október12-ei nemzetiségi önkormányzati választásokat. A korelnök ismertette a Nemzeti Választási Bizottság határozatát. A szlovén országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán 692 szlovén nemzetiségű szerepelt a névjegyzékben és volt szavazásra jogosult, közülük 468-an jelentek meg az urnák előtt. A Magyarországi Szlovének Szövetsége által állított listára 437 érvényes szavazat érkezett, ami alapján 15 mandátumot osztottak ki. A mandátumot szerzett jelöltek: Bartakovics Ilona, Brasits László, Csatóné Balogh Mária, Faschingné Libricz Irén, Holecz Károly, Holecz Lajosné, Kondor István Péter, Kovács Andrea, Kovács László István, Lázár Éva, Mukicsné Kozár Mária, Nemes László, Ropos Márton, Trajbár István és Treiberné Doncsecz Ildikó. Ők az eredmény ismertetése után letették - szlovén nyelven- esküjüket, majd zárt ülésen megválasztották az Országos Szlovén Önkormányzat elnökét és alenökét. A következő öt évben a szervezet vezetői posztját Ropos Márton tölti bei, az alelnöki pozícióval járó feladatokat pedig mostantól Holecz Károlyra bízták.

Címkék#szlovén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!