Hírek

2017.01.14. 18:46

Megújulás és emlékezet, közben zord tél - Heti visszatekintő

Hétfőn átadták a megújult Savaria múzeumot, csütörtökön a doni katasztrófa hőseire emlékeztünk. Közben a hideg járta át a tagjainkat. Mozgalmas volt az év második hete.

Tóth Kata

Felújított homlokzat, múzeumkert, hattyúház: majdnem 500 millió forintnyi központi támogatásból kapott új külsőt az 1908-ban épült Savaria múzeum és a hozzá tartozó kert. Hétfőn volt az ünnepélyes átadó. A most elkészült beruházás a Szent Márton-tervnek köszönhetően kapott támogatást a kormánytól. A város döntése alapján, a kivitelezők munkájának köszönhetően határidőre készült el a fejlesztés. Az elmúlt években számtalan funkcióval gyarapodott a múzeum, rá-adásul egyre több gyűjtemény került az intézmény tulajdonába. A régészeti ásatások száma is nőtt. Az 1908-as építés óta nem volt renoválás, most a homlokzati felújításnál nemcsak színek változtak meg, hanem az épület bejárata is: a betonlépcsőt kicserélték, a régi építészeti elemek, stukkók visszakerültek a homlokzatra. Emellett kicserélték a nyílászárókat és modernizálták a fűtésrendszert. A nagyközönség számára pedig a legszembetűnőbb változás az épületen kívüli park megújulása.

Az 1908-ban emelt épület megszépült homlokzatával és az előtte lévő parkkal a belváros egyik ékköve lett. Sokan ott voltak az átadóünnepségen

Kedden este azokat a hajléktalanokat látogattuk meg, akik még a kemény mínuszokban sem mennek be a szállóra. A krízisidőszak derekán tartottunk a polgármesterrel a Zanati úti hajléktalanszállóra. Megtudtuk, hogyan épül fel a hajléktalanokat ellátó rendszer, hogyan tudják megvédeni a fedél nélküli embereket. A nappali melegedő, az éjjeli menedékhely és az utcai szociális szolgálat a három fő pillér. Ez utóbbira hárul a legnagyobb felelősség a krízisidőszakban. Megtudtuk, hosszú évekre visszamenőleg nem volt példa olyanra, hogy télen bármelyik hajléktalan halálra fagyott volna Szombathelyen. A segítők minden erejükkel azon dolgoznak, hogy ez most se történhessen meg.

Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke a kiskertjében. Azt mondja, a mostani mínuszok nem tesznek kárt a gyümölcsfákban

És ha már zord tél: nem csak árt, jótékony hatású is a kimondottan hideg idő. Utánajártunk, miért örülhetünk neki. A fagy lazítja a rögöket, aprózódik a szántás, kevesebb munkával elő lehet majd készíteni tavasszal a talajokat. Pusztulnak a kártevők is. A szél is hasznos lehet, mert kisöpri a szmogot, a levegő kicserélődik a nyomán. Míg a korábbi években nagyon enyhe telek voltak, és ez sokba került a gazdálkodóknak, a mostani kitartó hideg csökkentheti a növényvédelmi költségeiket tavasszal.

Márczis Géza nem lakáscélú helyiségben él. Habár se víz, se áram nincs abban a házikóban, ahol lakik, fűteni azért mégiscsak tud, így nem fázik a fagyos napokon sem. Az ingyen tűzifa nagyon jól jön

74 éve, 1943. január 12-én a mostaninál jóval hidegebb, mínusz 30 fok volt. Akkor kezdődött a szovjet Vörös Hadsereg támadása az oroszországi Don-kanyarban, amelynek nyomán szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. Magyar Hadsereg. A Magyar Királyi Honvédség alakulatát - hiányos és korszerűtlen fegyverzettel, felszereléssel - vezényelték ki a keleti frontra.

A 95 éves, celldömölki Kazári József hazatért a doni ütközetből. Máig nehéz szívvel gondol vissza az ott átélt szörnyűségekre

Az ott elszenvedett katonai vereség a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája. Erre emlékeztünk megyeszerte, többek között Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!