Hírek

2017.01.22. 20:20

Megünnepelték a Himnusz születésnapját

Mozis kitüntetés Szentgotthárdon, közös éneklés Jánosházán és könyvbemutató Bükön.

Bakos Ágnes

BÜK

A Művelődési és Sportközpont, Könyvtár szervezett Bükön könyvbemutatót a magyar kultúra napja alkalmából. Szabó József Hiedelmek, hagyományok és népszokások a Répce vidékén című művét ismerhette meg a közönség. Tóth Tamás, a Művelődési és Sportközpont vezetője kiemelte: nemcsak a kultúrát ünnepeljük, hanem azokat is, akik a közművelődésben dolgoznak, a kultúráért tevékenykednek. Dr. Németh Sándor polgármester elmondta, ez a kötet a Bük750 sorozat negyedik része, az elhunyt szerző, Szabó József kézirata alapján készült. A könyvet dr. Horváth Sándor néprajzos-muzeológus mutatta be. Már az elején megnevettette a közönséget: olyan kérdéseket tett fel, amelyekből kiderült, még az itt élők is csak töredékét ismerik a szokásoknak. A kötet nem a legismertebb szokásokat részletezi, hanem régebbi, nagyrészt elhalt hagyományokat.

JÁNOSHÁZA

Erdő, erdő, de magas a teteje Kiderült, hogy mindenki ismeri ezt a Somogy megyében gyűjtött magyar népdalt, legalábbis a Jánosházán ünneplők közül. Mindenki együtt énekelte az idén tízéves Animato Énekegyüttessel, egy nagy dallam lett az egyórás program koronája. A színvonalas, tényleg a magyar, a helyi kultúráról szólt műsort az ovisok kezdték. Egy nagy mondókafolyamot adtak elő, aztán hangszeres zene is szólt a zeneiskola növendékei jóvoltából. És közös, zenés, irodalmi műsort adtak a Batthyány Lajos Általános Iskola és a Szent Imre Általános Iskola tanulói.

Jánosházán a Batthyány Lajos ÁMK óvodásai voltak az első fellépők: népi mondókákat játszottak eló Fotó: Illés Zsuzsa

- Meg kell ismernünk a nemzeti kultúránk alapjait, és nem iskolai kötelezettségből - hangsúlyozta ünnepi beszédében Balhási Imréné, a jánosházi önkormányzat Kulturális Bizottsága elnöke. Beszélt arról is, hogy nemcsak a nemzet egészének, hanem minden városnak, minden településnek van kultúrtörténete, saját fontos alkotóelemeiből, alapköveiből. Kiemelte, mennyire gazdag Jánosháza programnaptára: 23 rendezvény szerepel benne, ahol megmutathatják magukat a helyi tehetségek - vannak szerencsére nagyon sokan. Köszönetet mondott a magyar kultúra napja alkalmából a közösségi programok szervezőinek, a pedagógusoknak, valamint minden kultúrafogyasztó jánosházi lakosnak, akik részt vesznek a programokon.

SZENTGOTTHÁRD

- Az ember, ha a Himnuszt hallja, akár versben, akár énekelve, összeszorul a szíve - kezdte ünnepi beszédét Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere. Beszélt a jövőről is: arról, hogy tovább kell adni a magyar kultúra értékes mintáját a fiataloknak, és nemcsak ilyenkor, a magyar kultúra napja idején, hanem egész évben. Mint mondta, a szentgotthárdi intézmények erkölcsi és anyagi támogatása jól jelzi, hogy az önkormányzatnak fontos a kultúra.

Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere és az idei kitüntetett, a Csákányi László Filmszínház szervezője, Sebestyén Dénes Fotó: Unger Tamás

Kiemelte a nemzetiségi kultúra ápolását, amely hangsúlyos itt, a hármas határ városában - külön köszöntötte a magyar kultúra napján tartott ünnepségen Kissné Köles Erikát, a szlovén nemzetiségi szószólót. - Többek, jobbak leszünk a szlovén és az osztrák kultúra ápolásától - fogalmazta meg Labritz Béla. A kulturális élet területén végzett munkájáért idén Sebestyén Dénes, a szentgotthárdi Csákányi László Filmszínház szervezője vehette át Huszár Gábor polgármester díszoklevelét. Az ünnepen műsort adtak a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, valamint Szentgotthárd Város Vegyeskara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!