Hírek

2015.10.05. 11:44

Megyeszerte megemlékeznek az aradi vértanúkról

Körkép – Elsősorban Barabás Miklós litográfiája őrizte meg őket az emlékezet számára: Knezic Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

Ők az aradi tizenhármak. Azok a magyar honvédtisztek, akiket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése után, 1849. október 6-án megtorlásképpen kivégeztek. Az ítéleteket Magyarország teljhatalmú osztrák kormányzója, Haynau írta alá. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Október 6-a gyászünnep, megyeszerte lesznek megemlékezések.

Celldömölkön kedden 16 órakor a celli katolikus temetőben kezdődik önkormányzati megemlékezés, amelynek résztvevői meglátogatják a 48-as hősök sírjait. Beszédet mond Fehér László polgármester, közreműködik Bejczi Károly, az Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Hajba Beatrix (Soltis Lajos Színház).

Kőszeg önkormányzata kedden 18 órakor a kőszegi temető ravatalozójához hívja a megemlékezőket. Beszédet mond Huber László polgármester. Közreműködnek a Bersek József Általános Iskola tanulói.

Rátóton a kedden 14 órakor a község kápolnájában kezdődő római katolikus szentmise után az Aradi Emlékparkban folytatódik a megemlékezés 15 órakor. Domiterné Molnár Annamária, Rátót alpolgármestere köszönti a megemlékezőket, beszédet mond Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Az emlékműsorban a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, Fekete Linda és Szabó Róbert Endre (a Weöres Sándor Színház művészei), valamint a szentgotthárdi Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola növendékei lépnek fel.

Sárváron kedden 18 órakor kezdődik a megemlékezés: a Batthyány-emléktáblánál Ördög Tibor, a Szent László katolikus iskola igazgatója mond beszédet, közreműködnek az iskola diákjai.

Szombathelyen október 6-án 10 órakor dr. Puskás Tivadar polgármester a 48-as téren megkoszorúzza Batthyány Lajos szobrát. Aztán a hagyományok szerint a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ad helyet a megemlékezésnek az aradi vértanúk mártírhalálának 166. évfordulóján. Az emlékező szentmise 16 órakor kezdődik a gimnázium dísztermében, a 17 órakor kezdődő megemlékezésen Koczka Tibor alpolgármester mond beszédet, aztán megkoszorúzzák az aradi vértanúk emlékfalát. Ezután (18 órakor) gróf Batthyány Lajos emléktáblájának megkoszorúzása következik, végül a résztvevők elhelyezik az emlékezés gyertyáit. A premontrei gimnázium diákjai mellett közreműködnek a Bercsényi általános iskola diákjai, részt vesz a megemlékezésen a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegysége és a Szombathelyi Polgárőrség. A Batthyány téri rendezvény idején forgalomkorlátozás lesz érvényben, körülbelül 1840-ig a Thököly utca, Rákóczi utca, Aréna utca, Zrínyi utca, Légszeszgyár utca, Rákóczi utca, valamint a Mátyás király és a Zrínyi utca kereszteződésében. Az ünnepség után visszaáll a forgalmi rend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!