Hírek

2016.08.29. 14:50

Megyeszerte támad a parlagfű - A terület nagyságától és fertőzöttségétől függően akár 5 millió forint is lehet a bírság

Megyei körkép - Akit kapott már el tüsszögési roham és viszketett a szeme, az nem szívesen szippant bele egy nagycsokor parlagfűbe, de erre nincs is szükség ahhoz, hogy kitörjön rajtunk az allergia.

Budai Dávid

A pollenek sajnos kiválóan szállnak, lélegezni pedig kell, így aki allergiás az most nagyon szenved, márpedig ezzel sokan vannak így, a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet.

Jelenleg a kellős közepén vagyunk az allergiaszezonnak, sőt ami azt illeti, a java még hátra van és akár októberig is eltarthat, attól függően, hogy milyen lesz az időjárás. Éppen ezért szakemberek segítségével térképeztük fel a megye parlagfű- és - ebből sajnálatos módon következő - allergiahelyzetét.

Szombathelyen jelenleg magas a parlagfű intenzitása, ami nem jó, de sokkal jobb, mint például a Zalaegerszegieknek, ahol viszont nagyon magas ugyanez az érték. Nem véletlenül. Még nyár végén nyilatkozta Nékám Kristóf allergológus, hogy nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években, ami a kevésbé érzékenyekből is tüneteket válthat ki, így ők is egyre jobban érintettek lehetnek.

Hozzátette, az utóbbi években mért maximum pollenszám köbméterenként 1600-1700-ra nőtt a korábbi 1000-1600-ról. Vas megyében szerencsére nem ennyire drámai a helyzet, tudtuk meg Stánitz Éva, megyei tisztifőorvostól. Egyrészt a megye soha nem tartozott a legfertőzöttebb területek közé, másrészt az utóbbi négy-öt évben ők nem tapasztaltak növekedést a pollenkoncentrációban. A főorvos azt tanácsolja, hogy aki újonnan észleli magán az allergia tüneteit, forduljon orvoshoz, aki pedig már allergiás az szedje a gyógyszerét, mosson gyakrabban hajat, ne szárítsa ruháit a szabadban, lakása ablakai pedig ne legyenek tartósan nyitva.

Érdekesség, hogy a legújabb vizsgálatok szerint a kalcium allergiacsökkentő hatása nem igazolt. Úgy fest tehát, hogy nem a kalciumos pezsgőtabletta miatt csökkentek az allergiás tünetei. A tudomány szerint az nem segített.

A kéthektáros szójatábla tele van parlagfűvel. A tulajdonos büntetésre számíthat, ám a gyomnövényt itt nem lehet kiirtani Fotó: Unger Tamás

A BÜNTETÉST NEM LEHET MEGÚSZNI

Abban viszont ön is segíthet, hogy kevesebb legyen a parlagfüves terület, mégpedig úgy, hogy jelenti, ha lát ilyet. Mindezt legegyszerűbben a mobiltelefonos parlagfű-bejelentő alkalmazás, a Parlagfű Bejelentő Rendszer segítségével teheti meg. Egyébként külterületen a földhivatalok, belterületen pedig a jegyzők feladata a fertőzött területek felderítése és a felelős tulajdonos vagy földhasználó beazonosítása. Miután ez megtörténik, megkeresik a növényvédelmi hatóságot, akik három napon belül végrehajtatják a közérdekű védekezést állami pénzen, amit aztán utólag a tulajdonoson behajtanak. Mindez elkerülhető, ha a tulajdonos időközben mentesíti a területét. A megyében ez tavaly és tavaly előtt is minden esetben megtörtént, így nem volt szükség arra, hogy a területeket állami pénzen kaszáltassák le - tudtuk meg Szabó Leventétől, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettesétől. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ilyenkor a tulajdonos nem kap büntetést - hangsúlyozta a szakember. Nagyon is kap. Július elsejétől, a terület nagyságától és fertőzöttségétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet a büntetés összege, amennyiben külterületről van szó. Ha belterület, akkor már jóval vastagabban fog a büntetést kiszabó hatóság ceruzája. Érthető, hiszen a belterületi parlagfű keseríti meg jobban az allergiások életét, igaz, mint megtudtuk, a parlagfű pollenjét akár 100 kilométerre is elviheti a szél és egy nagyobb növény akár 8 milliárd pollent is a levegőbe eregethet. És, hogy mekkora a baj?

FERTŐZÉS MINDENHOL VAN, PARLAGFŰ NEM

Szabó Levente elárulta, Magyarország egész területe fertőzött. A parlagfű magja ott lapul mindenhol, csakhogy a lazább talajú, homokos területeken jobban tenyészik, mint például a kötöttebb talajú Vas megyében. Ez az egyik ok, hogy a megyében nem kiugróan magas a parlagfüves területek nagysága. A másik, hogy a vasi gazdák többnyire jól gazdálkodnak, így a gyomnövénynek sokszor nincs esélye elszaporodni. Búzában például alig fordul elő, így ha mindenki csak őszi búzát vetne, aratásig el lehetne felejteni az allergiát. Ám például a tarlón, vagy szójában, és a napraforgóban jól tenyészik a parlagfű és mivel a mag negyven évig is képes kicsírázni, gyakorlatilag kiirthatatlan a növény.

Szabó Levente, az utóbbi években, a parlagfű miatt kiszabott büntetések területi eloszlását mutatja a megyében. Mindenhol jelen van a gyomnövény, de nálunk még viszonylag jó a helyzet. A gazdálkodáson és a talaj adottságain nagyon sok múlik Fotó: Unger Tamás

BÜNTETÉS VAN, IRTÁS NINCS

Sőt, az a különös helyzet áll elő, hogyha kultúrnövényben jelenik meg a parlagfű, ám a fertőzöttség nem haladja meg a harminc százalékot, és a kultúrnövény tőszáma eléri az agronómiailag indokolt tőszám 50%-át, nem lehet elrendelni a terület kaszálását, ilyenkor csak a büntetést szabják ki.

Éppen egy ilyen területet látogattunk meg Táplánszentkereszt határában. A kéthektáros szójatáblában helyenként csaknem kétméteresre nőtt a parlagfű. A területet lekaszálni nem lehet, hiszen akkor a szója is oda lenne, ezért a tulajdonos - aki könnyen lehet, hogy mindent megtett a parlagfű elleni védekezésben - csak büntetésre számíthat, ezúttal csak minimálisra, a megyében azonban minden évben több millió forintot fizettek be összesen a parlagfüves területtel rendelkezők. Az elmúlt hat évben kétszer is meghaladta a kiszabott bírság összege a 10 millió forintot. Szabó Levente elmondta, éppen jövőre mérik fel, hogy mennyire gyomosodott el az ország. A legutóbbi, tíz évvel ezelőtti felmérés eredményei szerint a szántóföldek első számú gyomnövénye a parlagfű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!