Hírek

2016.12.14. 20:16

Mely vasi polgármesterek járnak jobban a béremeléssel a többinél?

Számoltunk: Januártól az államtitkár béréből számolják a polgármesterek fizetéseit. Ez mindenkinek 25 százalékos béremelést jelent. Majdnem mindenkinek.

Budai Dávid

Az országgyűlés döntött, januártól megemelik a települési polgármesterek fizetését. A képviselők nagy többséggel, 180 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodás mellett kedden fogadták el az önkormányzati törvény módosítását a belügyminiszter kezdeményezésére. A januártól életbe lépő változtatások értelmében a megyei jogú városok polgármesterei államtitkári fizetést kapnak, és minden más települési vezető bérét ez utóbbinak egy adott százalékában határozzák meg.

Az államtitkári fizetés jelenleg bruttó 997 ezer forint. A változtatás értelmében a településvezetők díjazását a most elfogadott javaslat kihirdetését követő hónaptól már nem a helyettes államtitkárok, hanem az államtitkárok alapilletményéhez igazítják. Egy ötszáz lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés harminc százaléka, 1500 lakosig negyven százaléka, 2 ezer lakosig ötven százaléka, 5 ezer lakosig 55 százaléka, 10 ezer lakosig hatvan százaléka, 30 ezer lakosig hetven százaléka, e fölötti lélekszámnál pedig az államtitkári bér nyolcvan százaléka lesz.

Infografika: Tóth Szabolcs

A megyei önkormányzatok közgyűlési elnökei az államtitkári illetmény kilencven százalékára válnak jogosulttá. Ez azonban még nem minden, a fizetésen felül nyelvvizsgapótlék, cafeteria és költségtérítés is jár. A polgármesteri fizetésemelés összességében évente mintegy 1,5 milliárd forintba kerül, amelynek nagy részét a központi költségvetésből fedezik.

A képviselők a módosítással azt is lehetővé tették, hogy a társadalmi megbízatású alpolgármesterek lemondjanak tiszteletdíjukról, amire eddig nem volt lehetőségük, így kötelező díjazásukat csak az adózást követően ajánlhatták fel az önkormányzatnak. A kormány még december 1-én tett javaslatot a Belügyminisztériumnak, hogy készítsen teljesen új bértáblát a polgármesterek fizetésének rendezésére.

NEM MINDENKINEK JÁR 25 SZÁZALÉK PLUSZ

A 2011-es törvény szerint az államtitkárok alapilletménye bruttó 997 ezer forint, míg a helyettes államtitkároké 748 ezer, mostanáig a helyettes államtitkári bérekhez igazodtak a városatyák fizetései, azonban januártól már az államtitkári fizetések a mérvadóak. Mivel az államtitkárok bére 25 százalékkal magasabb, mint helyetteseiké, ezért tulajdonképpen 25 százalékos béremelésre számíthatnak a polgármesterek.

Azonban a helyzet nem ennyire egyszerű, mivel korábban egy 1501 lakossal bíró település polgármestere ugyanannyit kapott, mint egy 10 ezer fős város első embere - a helyettes államtitkár fizetésének a hatvan százalékát. Most új kategóriákat hoztak létre. Így az 1501-2000 fős települések ötven, míg a 2001-5000 fős települések vezetői 55 százalékát vihetik haza az államtitkári fizetésnek.

Világosan látszik tehát, hogy az ebbe a kategóriába tartozó települések polgármesterei rosszabbul jártak, mint kollégáik. Előbbi kategóriába tartozók így csupán tíz, míg utóbbiba tartozók 18 százalékos bruttó béremelésnek örülhetnek csak. Egy ilyen mértékű emelkedés persze még így is jóval több, mint amire egy átlagos dolgozó számíthat.

15 TELEPÜLÉSEN IS ÖRÜLNEK, DE NEM ANNYIRA

Na de lássuk, konkrétan Vas megyében melyek azok a települések, ahol a polgármesterek kevesebb bérkiegészítésre számíthatnak, mint a többiek. Nincsen sok. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) győri tájékoztatási osztályának főosztályvezető-helyettese, Kása Katalin kérdésünkre elárulta, a megye 216 települése közül mindössze négy olyan van, ahol a lakónépesség száma 2016. január 1-jén 1501-2000 fő volt. Ezek: Csákánydoroszló, Ikervár, Rábapaty és Torony.

Az említett időpontban a 2001-5000 fős településekből kilenc volt, ilyen: Bük, Csepreg, Gencsapáti, Ják, Jánosháza, Répcelak, Táplánszentkereszt, Vasvár és Vép.

HA NINCS PÉNZ, AKKOR IS VAN

Infografikánkból kitűnik, azért a legrosszabb esetben is havi bruttó 50 ezer forintos béremelésnek örülhetnek januártól a polgármesterek, de lesz, aki 200 ezer forinttal többől adózik majd.

A béremelés nyertesei vitán fölül a legkisebb települések polgármesterei, ugyanis ők nem a megszokott húsz, hanem tíz százalékkal több, vagyis harminc százalékot remélhetnek az államtitkári bérből, ezáltal pedig gyakorlatilag ötvenszázalékos bruttó béremelésnek örülhetnek.

Felmerül tehát a kérdés, mi lesz, ha ezt nem tudják kigazdálkodni a települések. A törvényalkotók erre is gondoltak, ebben az esetben majd a központi költségvetés fizeti ki a polgármester bérét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!