Hírek

2015.11.27. 10:24

Miért vett részt a domonkos rend hazai tartományfőnöke a vasvári testület ülésén?

Vasvár – A képviselő-testület szerdán délután ülésezett. A napirendek többsége a város egészségügyi és szociális ügyeit érintette.

Pogács Mónika

A városvezetés az ülés kezdetén a Domonkos Tartományfőnökség vezetőjét, P. Barna Ferenc Máté általános vikáriust fogadta. Az egyházi képviselő a többi közt a múzeumot érintő beszámoló miatt érkezett Vasvárra. Az intézményt ugyanis, bár más vasi és várostörténeti értékek gyűjtőhelye is, elsősorban a domonkos rend történeti gyűjteményét őrzi. A múzeumot ezért a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány működteti a várossal kötött szerződés alapján.

A múzeum éves munkájának ismertetését Zágorhidi Czigány Balázs alapítványi titkártól hallhatták a képviselők. A beszámolóból kiderült, hogy nagyszabású építkezések folynak a múzeum tetőterében. Előadó-, foglalkoztató- és kiállítótér készül a padlástérben.

Az is látszik, hogy a jövőben szükséges lesz a létszámbővítés az intézményben a növekvő szakmai munka ellátásának érdekében.

A beszámoló után a tartományfőnökség vezetője kapott szót. P. Barna Ferenc Máté elmondta, hogy nagyszabású terveik vannak a vasvári kolostorépülettel, amely Magyarországon egyedüliként maradt fenn viszonylag érintetlenül, eredeti állapotában.

A domonkos rend 800 éves jubileuma alkalmából, országos figyelemre számot tartó kiállítást nyit augusztusban a vasvári kolostorban. Annak tetőterét a rend, pályázatok támogatásával folyamatosan készíti elő a program számára mintegy háromszáz négyzetméteren.

További tervek közt szerepel az épület még felújítatlan részeinek helyreállítása európai uniós pályázatok segítségével.  Megszépülhet a refektórium, azaz a kolostor ebédlőrésze, illetve szeretnék megnyitni a kolostorépületet a Fő tér felé.  Az építkezések után új funkciót, turisztikai és kulturális-közösségi központ szerepet kaphat majd a kolostorépület.

A múzeumi beszámoló után folytatódott az ülés: a városvezetők a hónapban történt eseményekről számoltak be a grémium előtt.

Sejber Mihály alpolgármester arról a kiállításról beszélt, amely a vasvári képtár anyagait Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban mutatja be.

Tóth Balázs polgármester a többi közt a vasvári „top 10" meghívását emelte ki a hónap jelentős eseményei közül. A város tíz legjobb adózóját, vállalatát, cégét hívta meg az önkormányzat egy találkozóra. A vasvári gazdasági társaságok közül öt a megyei top százas listán is szerepel.

Dr. Pataki Pál egy esélyegyenlőségi kerekasztal tapasztalatairól számolt be a képviselőtársainak. A fórumon elhangzottak és a védőnői szolgálat korábbi felméréséből az látszik, hogy a városban egyre nagyobb az igény a bölcsődenyitásra. Az önkormányzatokat erre valószínűleg a jövőben törvény is kötelezi majd, így van esély arra, hogy Vasváron, belátható időn belül újraindul a bölcsődei szolgáltatás.

Az ülésen a továbbiakban az egészségügyi alapellátó intézmény tevékenységéről hangzott el beszámoló. Az összefoglalóból kiderült, hogy nőtt a városban az alap- és szakellátottak, valamint a szakellátások száma is az új, Kistérségi Egészségháznak köszönhetően. Szinte teljes kihasználtság mellett működik minden ellátási forma.

Vasvár adóztatási helyzete is a grémium elé került. A magánszemélyek kommunális adójának befizetése időarányos. Az iparűzési adónál hétmillió forintos elmaradás van az idén. Ez elsősorban a cégek megszűnéséből adódó hátralék, amit igyekszik az önkormányzat befizettetni a közeljövőben. A gépjárműadó befizetésénél is vannak elmaradások, amelynek csökkentésére az önkormányzat intézkedéseket tesz a közeljövőben.

Az ülésen a szociális és gyermekvédelmi területek szakemberei is beszámoltak éves munkájukról. A feladatot a városban és térségében a Vasvári Szociális és Gyermekjóléti Központ látja el. Az intézmény a szociális alapellátásban januártól térítési díjat vezet be a házi segítségnyújtásnál. A szakemberek ennek tételét jelképesnek minősítik, ezért nem tartanak attól, hogy a gondozottak emiatt nem igénylik tovább a szolgáltatást. Díjmentesség és kedvezmény is járhat a rászorulóknak.

Végül önkormányzati lakásbérletek meghosszabbításáról, valamint tehetséges fiatalok tanulmányainak támogatásáról is határoztak a képviselők szerdai ülésükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!