Hírek

2015.11.09. 08:14

Migránsok - Bontják a szentgotthárdi sátrakat, kedden a körmendi tábort is felszámolják

Szentgotthárd – Délre végeznek a katasztrófavédelem szakemberei: mind a hatvan sátrat összeszedik a szentgotthárdi ipari parknál. Dél tájban viszik az eszközöket Szlovéniába.

Bakos Ágnes

Kihordták a tábori ágyakat, a takarókat, a matracokat halomba rakják és kocsikra pakolják. Összesen 110-en dolgoznak a szentgotthárdi sátortábor, hivatalosan ideiglenes regisztrációs pont bontásán. Érkeztek katasztrófavédők Körmendről, Sárvárról, Szombathelyről és a megyei igazgatóságról. Az összehangolt munka már hétfőn kora reggel megkezdődött, néhány óra alatt végeznek.

A sátrak nagyrészt tiszták, de vannak, amelyeken látszik, hogy használták azokat. Volt ágy, amelyikről gyerekcipőket szedtek össze, és több ruhanemű előkerült.

Hétfőn a szentgotthárdi tábor hatszáz férőhelynyi eszközét, kedden Körmendről négyszáz táborhelyet indítanak útnak Szlovéniába.

Hétfőn dél körül indul a szentgotthárdi szállítmány, rendőri felvezetés kíséri Szlovéniába a kamiont – így értesült lapunk.

A szomszédokra nagyobb migrációs nyomás nehezedik, ezért kért segítséget Magyarországtól Szlovénia – és ezért küldi a felszereléseket a vasi táborokból hazánk.

Összesen 58 napig álltak sátrak Szentgotthárdon, az ipari parknál. Szeptember 12-én, szombaton épült a tábor, mint ideiglenes regisztrációs pont, hatszáz férőhellyel.

Sokan áthaladtak a területen, de nem volt mindennapos a sátrak kihasználtsága. Az egyetlen nap szeptember 19-e volt, amikor használatban voltak néhány órán át a sátrak, akkor várakozni kényszerültek a vonattal ide szállított menekültek, amíg átengedték őket Ausztriába.

A szentgotthárdi regisztrációs pont, a magyar-osztrák ipari park ausztriai oldalán nyugalom van: ott már nincsenek sátrak, sem kordonok, hiszen hetek óta nem haladtak át migránsok a területen. Az osztrák belügyminisztérium kérésére nem a vasi átkelőknél eresztették át a menekültek, itt nem tudták fogadni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!