Hírek

2013.12.20. 14:10

Milliók karácsony előtt

Néhány napja a kormány az ország 63 településének adott feladataik ellátásához támogatást.

Némethy Mária

A karácsonyi „ajándékból” megyénk öt települése: Csepreg, Jánosháza, Körmend, Kőszeg és Szentgotthárd kapott jelentős összeget.

Csepreg 50, Jánosháza 100, Körmend 225, Kőszeg 330 és Szentgotthárd önkormányzata 500 millió forint kormányzati támogatásban részesült. Kőszegen csütörtökön, a képviselők utolsó idei ülésén osztotta meg a városatyákkal a jó hírt a karácsony előtt kapott milliókról a polgármester, Huber László.

– Nagyon örültünk a pénznek, ezt a képviselők is kifejezték. Hálával tartozunk Ágh Péter országgyűlési képviselőnek, mert tudjuk, lobbizott Kőszegért a Miniszterelnökségen. Én oda címeztem egy levelet, amelyben megírtam, hogy minden igyekezetünk ellenére 95 millió forintos működési hiánnyal zárjuk az idei évet. Pályáztunk „önhikire”, azaz az önhibáján kívül bajba jutott önkormányzatok megsegítési támogatására pályázott, de ennek az összegnek csak a felét, 17 millió forintot kaptuk. Így aztán eléggé nehéz évzárás elé néztünk, kétségbeejtő volt a helyzetünk.

Huber László már mosolyog, hiszen egészen más helyzetbe kerültek a 330 millió forinttal. Mire fordítják ezt a sok pénzt Kőszegen?

– Lesz helye, nem okoz fejtörést, hogy mire költsük el – mosolyog Huber László, s már sorolja is, de elsőként a város jövő évi legnagyobb beruházását, a tervek szerint őszre elkészülő egészségházat említi. A 2014-ben megépülő egészségházra 200 millió forintot nyertek pályázaton, de az kevésnek bizonyul. 

– A Miniszterelnökségnek írt levelemben felsoroltam, hogy legalább 140 millió forintra lesz még szükségünk, hiszen a területet közművesíttetnünk kell, és a különféle vizsgálati, gyógyászati eszközök beszerzésére is szükség van pénzre. Nagy gondunk, hogy a dr. Ambró Gyula utcában a talajvíz szintje nagyon megemelkedett. Házak pincéi állnak vízben, de sem az önkormányzatnak, sem a lakóknak nincs pénzük azok víztelenítésére. További gond, hogy a Malomárok-híd a Gyöngyösön nagyon lerobbant. A szakemberek szerint le kell zárni. Jeleztem a Miniszterelnökségre írt levélben, hogy a híd felújítására nincs kiírva pályázat, nekünk pedig nincs pénzünk. Szeretnénk egy igazán korszerű hidat építtetni a régi helyére gyalogos járdákkal. Azon biztonságosan lesz megközelíthető az egykori katonai, ma gyógypedagógiai intézmény.

Nyugodtan hátra dőlhetnek tehát a városatyák Kőszegen. Biztonságosan tudják lezárni a 2013-as költségvetési évet, s jó kilátásokkal indulhatnak neki az új esztendőnek. Elégedetten nyugtázta ezt Huber László polgármester is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!