Hírek

2017.01.22. 19:10

Mindenkinek jár az esély

Szombathely - Legalább 830 főt kívánnak bevonni a foglalkoztatás-fejlesztési programba, amely sokak együttműködésének köszönhetően valósulhat meg.

Cseszkó Tamás

Sokan voltak ott azon a konferencián, amelyet az Őrvidék-Házban rendeztek. A térség közéleti, gazdasági és oktatási szereplői mellett néhány kistelepülési önkormányzat polgármestere és számos civil szervezet vezetője is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül ugyanis egy sikeres pályázatnak köszönhetően Szombathely önkormányzata, a Vas Megyei Kormányhivatal, a Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa és a Szombathelyi Képző Központ Nonprofit Kft. a vállalkozások igényeire fókuszálva, szombathelyi járási szintű gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztési együttműködést, paktumot hoz létre.

Bálint András, a Szombathelyi Képzési Centrum igazgatója, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója a foglalkoztatási paktum konferenciáján Fotó: Benkő Sándor

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a konferencián úgy fogalmazott, a paktum szó a magyar nyelvben negatív jelentéstartalmat hordoz, most azonban nemes ügy érdekében fogtak össze sokan. A képviselő hozzátette, a cél összeköti a történet szereplőit, akiknek munkáját a gyöngyalászokéhoz hasonlította. - Mélyre merülnek, és nagy fáradtsággal számtalan kagylót felkutatnak, hogy végre egy-egy igazgyöngyre leljenek - idézte fel Hende Csaba, kiemelve, hogy ezek az igazgyöngyök azok a munkavállalók, akiket vissza lehet vezetni a munkaerőpiacra. A képviselő emlékeztetett, a 90-es évek idején sorra omlottak össze a gazdasági iparágak, húsz százalék fölött járt a munkanélküliség. - 2010 óta különösen látványosak az eredmények, országosan 4,9 százalék alatti az álláskeresők száma, ez az adat Szombathelyen három százalék alatt mozog, amely a teljes foglalkoztatottságot jelenti - hangzott el. Hende Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak munkahelyekre van szükség, hanem arra is, hogy megfizessék a dolgozókat, hozzátéve, hogy az elmúlt hat évben több mint húsz százalékkal nőttek a reálkeresetek.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere emlékeztetett, az utóbbi hat évben 75 százalékkal nőtt az ipar-űzési adóbevétel a városban. - Prosperáló gazdasággal bírunk, jó úton járunk. Aki akar dolgozni, az tud a városunkban, sok esetben inkább már munkaerőhiánnyal küzdünk - hangoztatta a városvezető, aki egyúttal felhívta a figyelmet a munkaerő és a rejtett munkaerő felkutatásának fontosságára.

Bálint András, a Szombathelyi Képzőközpont Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy jelenleg az előkészítő fázisnál tart a projekt, három alkalommal műhelymunkát, négy alkalommal fórumot tartanak, ezt követően dolgozzák ki azt a stratégiát, amelynek segítségével meghatározzák, hol találnak olyan munkavállalásra alkalmas személyeket, akiket fogadni tudnak. Bálint András elmondta, elsősorban olyan rétegekre fókuszálnak, akik valami miatt nehezen tudnak belépni vagy visszatérni a munkaerőpiacra: a gyesről, gyedről visszatérő édesanyákra, az ötven éven felüliekre, a diploma, a nyelvvizsga nélküli fiatalokra. - Az ő életrajzukat lehet, hogy hátrébb teszik a vállalatok - hangzott el -, ám ha a cégek támogatást kapnak, a munkavállalókat pedig képzésben részesítik, nagyobb az esély, hogy el tudnak indulni az úton.

A szombathelyi képzőközpont háromfős paktumirodát működtet majd, hat fővel szolgáltató csoportot, pszichológust, trénert foglalkoztatnak.

A program során a munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolásával a vállalkozások igényeire alapozott, célzott toborzás és kiválasztás eredményeképpen hatékonyabban valósul meg a munkaerő bevonása, amelynek sikerességét segítik elő a további, foglalkoztatáshoz kapcsolódó átmeneti bér- és járuléktámogatási lehetőségek is.

A foglalkoztatási paktum keretében legalább 830 főt készülnek bevonni a programba, amelyből 363 fő helyezkedik el az ötéves projekt eredményeképpen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!