Hírek

2017.05.22. 17:56

Mindennapi hőstetteket ismertek el - Vasi életmentőket köszöntöttek

Szombathely – Szakszerű újraélesztéssel két ember életét mentették meg a közelmúltban a megyében – az életmentőket köszöntötték hétfőn reggel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (VMKI) épületében.

Tóth Kata

Március végén a Vas Népe is hírt adott róla, hogy Veiczer Krisztián és Veiczer Vilmos tűzoltó főtörzsőrmesterek sikeresen újraélesztettek Sárváron egy idős férfit, aki a buszpályaudvaron várakozó emberek között lett rosszul. A közeli büféből érkező hangos segélyhívást meghallották a szomszédos tűzoltóságon, ahol egy testvérpár, a Veiczer testvérek gyorsan reagáltak: felkapták a félautomata defibrillátort és segíteni siettek. Ők dr. Puskás Tivadar polgármester meghívására érkeztek a hétfő reggeli ünnepségre. Rajtuk kívül Némethné Kiss Ildikót, a Markusovszky kórház szakasszisztensét és Göncz Szabolcs tűzoltó alezredest, a Szombathelyi Tűzoltóság parancsnokát is köszöntötték a VMKI épületében tartott ünnepségen – az utóbbiak május elején, a szombathelyi tűzoltóbálon siettek egy nyugdíjas vendég segítségére, aki vacsora után lett rosszul – szívmasszázst alkalmaztak nála és sikeresen újraélesztették.

– A munkánk eredményét jöttünk ünnepelni, büszkék lehetünk mindkét történetre – így fogalmazott a polgármester megköszönve a bajtársak lélekjelenlétét, közreműködését. Emlékeztetett, 2012-ben kezdődött az a program, amelyben 30 ezernél több szombathelyit képeztek ki az újraélesztés helyes technikájára és ösztönöztek arra, hogy gondolkodásuk vezérlőelve a segítés legyen.

– A hivatásos katasztrófavédelem és a tűzoltók egyik elsődleges feladata az élet és az anyagi javak védelme, megóvása. A program és a képzés, amiben a tűzoltók az elmúlt időszakban részt vehettek és elsajátíthatták az újraélesztési ismereteket, a gyakorlatban már többször bizonyította, hogy fontos tevékenység – jegyezte meg beszédében dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a VMKI igazgatója. A meghívottak cselekedetét mindennapi hőstettnek nevezte, amely erős lélekjelenlétről, helyzetértékelésről, emberi segítségnyújtásról adott példát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!