Hírek

2016.10.20. 13:08

Mit szólna havi 1,5 milliárdhoz? Tavaly volt, aki ennél is többet keresett!

Vas megyében nőttek a legnagyobb mértékben a jövedelmek, ám egy ezressel még így is az átlag alatt vagyunk. Volt olyan, akinek munkaviszonyból több mint 1,5 milliárd forintja keletkezett.

Budai Dávid

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) ahogyan mindig, most is közzétette a tavalyi év személyi-jövedelemadó bevallásainak tapasztalatait. Ebből kiderül, tavaly 4,62 millió magánszemély nyújtott be adóbevallást, amely csaknem 50 ezerrel több, mint 2014-ben. Az első házasok adókedvezményét pedig 22 ezren vették igénybe. Az összevont jövedelmek mértéke 6,7 százalékkal emelkedett, a munkaviszonyból származó bér növekedése pedig még ennél is nagyobb mértékben: 6,8 százalékkal nőtt. Na de lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban. Azt, hogy évente egy átlagos adózó 2 millió 318 ezer forintot keresett, ami havi szinten 193 ezer forintos keresetnek felel meg. Ez az előző évihez képest 9 ezer forintos béremelkedést jelent.

A legmagasabb összevont jövedelme tavaly szokás szerint a fővárosiaknak volt, ők átlagban: 254 625 forintra tettek szert havonta, a legalacsonyabb jövedelemmel pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeieknek kellett beérni, itt mindössze: 147 665 forint volt az átlagos jövedelem. Az országos átlag: 191 828 forint volt tavaly. Ugyan, ettől az összegtől a Vas megyei: 190 227 forint valamivel elmarad, mégis a legnagyobb emelkedés a jövedelmekben nálunk volt, itt 7,3 százalékkal nőttek a jövedelmek az előző évhez képest. A legalacsonyabb növekedés Szabolcsban volt: 4,8 százalék, országosan pedig 5,6 százalékkal emelkedtek a jövedelmek.

Az egyéni vállalkozók közül 118 ezren voltak nyereségesek, ők csaknem 130 milliárd forintot söpörtek be tavaly. Kevésbé szerencsés társaik valamivel több mint 50 ezren voltak, ők csaknem 38 milliárdot buktak. Na de lássuk, kik kaszáltak legnagyobbat. Nos, ezt persze nem tudjuk, azt azonban igen, hogy mennyit. A legnagyobb munkaviszonyból származó jövedelem 1 milliárd 757,4 millió forint volt. Az összjövedelem tekintetében a győztes 3 milliárd 777,1 milliót gyűjtött össze tavaly, de mivel ez az összeg már külföldön adózott, így fájdalom, de a magyar államkasszába ebből a pénzből bizony egy forint nem sok, annyi sem csordogált vissza. Az abszolút győztes azonban nem ő lett, hanem az a valaki, aki külföldi osztalékból: 9 milliárd 756,2 millió forintot kapott. Mivel a nagyját már ő is leadózta, így Magyarországon mindössze, leírva is nevetséges: 97,6 millió forintnyi adókötelezettsége keletkezett csupán.

Összességében elmondható, a tavalyi évben mindenből több lett, mint 2014-ben. Többen adóztak, magasabb lett az adókból befolyt összeg és a legnagyobb jövedelmek is jócskán felülmúlják a 2014-es adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!