Hírek

2013.01.28. 20:08

Működik a celldömölki kórház

Celldömölk - 2012 második felétől állami fenntartásban működik a Kemenesaljai Egyesített Kórház. Mit jelent a változás a betegek számára? Erről kérdeztük dr. Farkas Péter Imrét, az intézmény igazgatóját.

Losoncz Andrea

Dr. Farkas Péter Imre mindenekelőtt hangsúlyozza: attól a pillanattól, hogy az állam működteti a kórházat, a belgyógyászaton megszűnt az aktív betegellátási tevékenység:

- Ez azt jelenti, hogy az olyan belgyógyászati eseteket, amelyek biztosan sürgős ellátást igényelnek, nem tudjuk ellátni. Például egy akut szívinfarktussal, egy akut gyomorvérzéssel vagy olyan bizonytalan eredetű rosszulléti állapottal, mint a stroke, nem tudunk foglalkozni. Azaz, a súlyos, kivizsgálásra vagy azonnali beavatkozásra szoruló eseteket nem vagyunk képesek fogadni. Az olyan betegeket tudjuk ellátni, akiknek ugyan ismert a betegségük, de bármilyen ok folytán zavar következett be náluk: például kibillent a vércukruk, megbolydult a vérnyomásuk, vagy olyan panasszal járó problémájuk van, ami akut sürgős ellátást nem igényel, de egy nálunk is biztosítható kivizsgálási sorral diagnosztizálható és kezelhető betegség. Ezek jellemzően: cukorbetegséggel kapcsolatos problémák, gasztroenterológiai rendellenességek, májfunkció zavarai, légzési problémák, vérnyomás-beállítás, ismert szívbetegek gondozása.

A Kemenesaljai Egyesített Kórház a múlt év második felétől már állami fenntartásban működik. Fotó: Benkő Sándor

Az új struktúrában viszont hosszabb a rendelési idő.

- Lényegesen bővítettük a belgyógyászati szakrendelés óraszámait, eszerint a betegeknek lehetőségük van különböző szakmai profilokra bejelentkezni - mondja a kórház igazgatója. - Ilyen szakmai profilként működik a kardiológiai szakrendelés keddtől csütörtökig 9 és 14 óra között , vagy a gasztroenterológiai szakrendelés hétfőtől péntekig 8 és 10 óra között.

Dr. Szabó Péter Imre érdeklődésünkre elmondja azt is, hogy a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya viszonylag hamar a helyére került, hiszen időben még az állami kézbe kerülés előtt megköttetett a szombathelyi Markusovszky kórházzal az a megállapodás, amely szerint a szülészeti-nőgyógyászati osztály továbbra is működik; a megyei kórház celldömölki részlegeként:

- Lényeges változás, hogy az intézmény saját hatáskörben szülészeti-nőgyógyászati szakrendelést indított újra a rendelőintézetben, ahová naponta felváltva járnak ki az osztályon dolgozó kollégák.

A sebészeten jelentős változások mentek végbe, az aktív osztály megszűnt. Ahogy az igazgató fogalmaz: - Még integrációs modellben sem tudtuk megoldani, hogy aktív sebészeti osztályunk maradjon, helyette első lépésként megvalósítottuk az egynapos sebészeti ellátást. Ez olyan műtéti beavatkozásokat jelent, amelyek után a páciens 24 órán belül elbocsátható. A szakmai irányelv inkább az ebbe bevonható betegek körét határozza meg, mintsem az eljárásokat. Egy súlyos szívbeteget vagy érszűkületest nem tudunk 24 órán belül otthonába bocsátani, ezért őket rögtön továbbküldjük a területileg illetékes intézménybe, hiszen az esetlegesen felmerülő komplikációkat ott azonnal orvosolni tudják. Ezzel együtt azonban rengeteg lehetőség van ezen a téren is.

Arra a felvetésre, hogy a felröppent hírek szerint újra lesz ügyelet a sebészeten, dr. Farkas Péter Imre így reagált:

- Hosszas egyeztetés és a szaktárca meggyőzése után fontos lépésnek tartom, hogy sikerült elindítani azt az egészen új ellátási formát, amely az ügyeleti időszakban is igénybe vehető sebészeti járóbeteg-szakellátás nevet viseli. Ez azt jelenti, hogy olyan betegeket tudunk csak fogadni, akik járóbetegként elláthatók, őket viszont ügyeleti időszakban is fogadjuk. Ha valaki szombaton délután elvágja az ujját, kificamítja a bokáját, felkereshet bennünket ügyeleti időszakban, természetesen beutaló nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!