Hírek

2015.07.10. 14:17

Mutatjuk, mi kerüljön az úti patikacsomagba

Szobahőmérsékleten tartandó a legtöbb gyógyszer - erre figyelmeztet a nyaralások apropóján dr. Feller-Pelle Krisztina szakgyógyszerész. Alapos átgondolással helytakarékosan pakolhatunk a nyaralásra.

Bakos Ágnes

Egy kis asztalon bőven elfért minden, amire szükségünk lehet a nyaraláskor – dr. Feller-Pelle Krisztina és kollégái szedték össze a legfontosabbakat.

– A receptre felírt, minden nap szedett gyógyszereink az elsők, amik a csomagba kerülnek. Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy egy hétre való tartalékkal többet vigyen magával. Például szívgyógyszerből, vérnyomáscsökkentőből, allergiagyógyszerből. Főleg, ha repülővel, hosszabb útra utazik, bármi közbejöhet – kezdte a jó tanácsokat a szakgyógyszerész.

Nagyon nagy a választék az „útra való" szerekből, azokból, amik hányinger, rosszullét ellen valók utazás közben. A legkisebb gyerekeknek is találunk megfelelőt, akár homeopátiás készítményt. Hasmenésre és székrekedésre is készüljünk fel – ebből szintén találunk minden korosztálynak valót.

– Fontos a probiotikum, ami rendbe teszi a bélrendszert, ebből jó, ha van nálunk – hangsúlyozta a szakgyógyszerész.

Felfázásra is érdemes felkészülni, és jó, ha olyan szert keresünk, amiből naponta egyet kell bevenni – praktikus, kényelmes megoldás.

Fotó: Bakos Ágnes

A szemcsepp és a fülcsepp mindenképpen férjen az úti csomagba.

– Az autó vagy a nyaralóhely klímájától is kiszáradhat a szem, ha pedig a strandon víz megy a fülbe, könnyen begyulladhat – sorolta dr. Feller-Pelle Krisztina.

Szúnyogcsípésre többszörösen felkészülhetünk: megelőző szert és a csípés helyét kezelő szert is vigyünk magunkkal, de jól nézzük meg, hogy milyet:

– Arra mindenképpen figyeljünk, hogy vannak kenőcsök, spray-k, amelyekkel ha bekenjünk a bőrünket, nem szabad napra menni.

Amit viszont mindenképpen kenjünk magunkra, az a napvédő krém. Vannak már olyan szerek, amelyek kimondottan gyerekeknek készülnek, nem csak víz, hanem homokállóak is.

– Mielőtt felveszi a fürdőruhát a gyerek, alaposan kenjük be, várjunk tíz percet, amíg beissza a bőre, utána öltözhet és mehet a strandra, ahová ne vigyük a naptejet! – mondta a gyógyszerész, hangsúlyozva, hogy a napvédő krémnek sem tesz jót a tűző nap. Márpedig nem csak egyre jobbak, de nem is olcsók az UV-védelmet biztosító kencék, érdemes vigyázni rájuk. Ha mégis megégne a bőr – arra is vigyünk spray-t, krémet.

Megfázásra is készüljünk fel: könnyen adagolható szert válasszunk, ami kis helyet foglal. Fájdalom- és lázcsillapítót mindenképpen pakoljunk a táskába.

A kalcium pezsgőtabletta semmiképp se maradjon ki a csomagból, hiszen bármilyen allergiás tünet előfordulhat. A szakgyógyszerész nem az ampullát ajánlja, hanem kimondottan a pezsgőtablettát. Mint mondta: van olyan hatóanyag, gyógyszer, ami tényleg gyorsabban felszívódik, ha ampullából juttatjuk a szervezetbe szájon át, de a kalcium nem ilyen.

A kézfertőtlenítő minden táskába belefér – a kötszerekkel együtt mindig legyen nálunk, és lehetőleg olyan fertőtlenítő szer, ami bőrre és nyálkahártyára is alkalmazható.

A legtöbb szer egyébként szinte minden országban beszerezhető, de nem biztos, hogy ugyanazon a néven forgalmazzák és az ára sem mindegy – ezért is érdemes előre gondolkodni.

Fotó: Bakos Ágnes

Apró jó tanács, hogy nem kell az egész dobozt elvinnünk, elég, ha kiveszünk egy-egy levéllel a gyógyszerből, így is spórolhatunk helyet.

15 és 25 °C között az ideális a patikaszerek tárolási hőmérséklete, télen sem jó, ha megfagy és nyáron sem, ha hőségnek van kitéve huzamos ideig – figyelmezte dr. Feller-Pelle Krisztina.

– Mi úgy szoktuk, hogy egy külön zacskóba összecsomagolom a gyógyszereket, és úgy beteszem a hűtőtáskába – mondta a gyógyszerész.

A napsütés és a hőség nagyon nem tesz jót a kenőcsöknek, a keletkező bomlástermékkel csak ártunk magunknak, nem érdemes kísérletezni a szerekkel, ne ezért legyen emlékezetes a nyaralás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!