Hírek

2016.12.01. 19:52

Műtét négy év múlva - Lakcímkártyával kijátszható a rendszer

Szombathelyen legfeljebb 300 napot kell várni, de van, ahol csaknem 1400-at. Átnéztük a kórházi várólistákat.

Budai Dávid

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) november 2-án közzétett adatai alapján 28 539 beteget jegyeztek elő műtétre. Ez olyan, mintha Sárvár, Kőszeg és Jánosháza lakossága arra várna, hogy megoperálják. Nem mindegy azonban, milyen beavatkozásról beszélünk. Van, ahol pár napról van szó, máshol viszont szó szerint évekről.

Miután átnéztük Vas megye és az országos várólisták adatait, kiderült, egyáltalán nem a Markusovszkyban a legrosszabb a helyzet. A leghosszabb várakozási időket tömörítő TOP10-es listára éppen, hogy csak fölfért. A legelkeserítőbb helyzetben az a 180 beteg van, akik a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Kórház hasfali-, lágyék- sérvműtétjükre várnak, implantátum beültetéssel. Itt van, akinek csaknem négy évet, egészen pontosan 1399 napot kell várnia a műtétre. Szombathelyen a legrosszabb helyzetben a térdprotézis műtétre várók vannak (traumatológia), itt 300 nap a várakozási idő.

A várólisták folyamatosan frissülnek, ugyanis az elvégzett műtéteket 72 órán belül fel kell vezetni Grafika: Kelemen Attila

De vajon mi értelme van egyáltalán a várólistáknak? Egy általunk megkérdezett kórházi dolgozó szerint nem sok. Először is logikátlan annak meghatározása, hogy milyen műtétek kerülnek föl a listára és melyek nem. Az ésszerű nyilván az lenne, ha az akkut műtétek nem szerepelnének a listán, azok viszont, amelyek várhatnak, azok igen. Sok műtét azonban nincs a listán.

A protokoll szerint mindenkinek abba a kórházba kell mennie, ahová tartozik. Vagyis ha éppen csípőprotézis-műtétre várunk, és a jó sors minket Fejér megyébe vetett, akkor gyakorlatilag nulla a várakozási idő, ha azonban Somogy megyében élünk, akkor 527 napot kell várnunk az operációra, ugyanis előttünk a sorban 493 várakozó van, legalábbis így állt a helyzet a december 1-jei adatok szerint. Persze a rendszer könnyen kijátszható, akár már egy ideiglenes lakcímkártyával is.

Az, hogy egy kórházban miért hosszú a várakozási idő, egy másikban pedig miért rövid, az a betegek számától függ és attól, hány műtétet lehet előjegyezni. A várólisták egyébként folyamatosan frissülnek, ugyanis az elvégzett beavatkozásokat 72 órán belül fel kell vezetni. Ha ezt egy intézmény elmulasztja vagy rosszul végzi el, akkor 30 ezer forintos büntetésre számíthat, és amíg nem helyes a lista, a műtét árát is visszatarthatják. A várólisták közzététele egyébként 2007. január 1-jétől kötelező az intézményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!