Hírek

2012.05.18. 17:35

Múzeumok világnapja: Kincset érnek a látogatók

Szombathely - 34 éve ünneplik világszerte május 18-án a múzeumok világnapját. Az elképzelés az volt, hogy a gyűjteménnyel rendelkező intézmények ingyenes tárlatokkal és programokkal kedveskednek a látogatóknak. Ma a nyitva tartásnak is lehet örülni.

Merklin Tímea

A múzeumi világnap létrehozását a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977-es, Moszkvában tartott XI. konferenciáján határozták el. Az első ünnepet 1978-ban tartották. Az ünnepet amolyan „nyílt napnak” szánták, ahol extra forgalommal mutathatják meg magukat a gyűjtemények, s e napon belépő nélkül hívtákvárták a látogatókat.

E napon szokás megemlékezni a Magyarországot reprezentáló legnagyobb kulturális közkincs-gyűjtemények alapítójáról, Széchenyi Ferencről, aki az Országos Széchenyi Könyvtárat és a Magyar Nemzeti Múzeumot létrehozta.

Az idei múzeumi világnapon Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában május 19- 20-án rendhagyó tárlatvezetésekkel várják a látogatókat 5-6 aktuális tárlatban, belépő van, de a tárlatvezetésért nem kell fizetni. Szintén ezen hétvégén rendezik meg – szokásosan – a Múzeumok Majálisát a Múzeumkertben.

Vas megyében nem készültek különösebben a múzeumok e jeles napra. A munkatársak elmondják, tulajdonképpen az intézmények nyitva tartásának is lehet örülni.

De van-e közönség, amely örül? A Smidt Múzeumba látogattunk, amely – egyetlenként – a múzeumi világnap alkalmából pénteken egész napra ingyenes látogatást és tárlatvezetéseket hirdetett: Sokszínű Múzeum és Közkinccsé tétetik címmel.

A bejáratnál elmondták: délelőtti csoport nem volt, és délutánra sem jelezte előre érkezését senki. Ám a kiállítótérben mégis találtunk látogatókat: egy ötfős családot, akik hallatlan nagy érdeklődéssel figyelték Tóth Tamás tárlatvezetését a gyűjteményben. A gyerekek élvezettel húzogatták a fiókokat, bennük letűnt korok kövei, csigák, csontok, ékszerek... Az ókori Savaria emlékei között egy elképzelt diadalív a falon; Smidt doktort is Savaria feltárása vonzotta Szombathelyre... A hadtörténeti részen Árpádkori kardok, a 48-as vitrinben eredeti (!) kokárda. „Jééé!” – mondja az információhallatán az anyuka, aki a legnyitottabb. Ezért érdemes kiállítást rendezni, ezért az önkéntelen csodálatért, és ezért érdemes múzeumokat tartani egyáltalán.

A világnap ünnepi gondolata lehet: bárcsak minden napra jutna egy ilyen közkincsekre kíváncsi, kiránduló család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!