Hírek

2015.11.27. 06:59

Nagyon készül Sárvár 2017-re: megkapta az Európai reformáció városa címet

A település megkapta az „Európai reformáció városa” címet. 2017-ben a reformáció ötszázadik évfordulóján pedig a kormány döntése értelmében Sopron és Debrecen mellett Sárvár lesz az országos jubileum harmadik kiemelt vidéki helyszíne.

Pajor András

A sárvári, az evangélikus egyház egyik emblematikus temploma is teljesen megújulhat az évfordulóra. Az állam az idén eddig már több mint 45 millió forintos segítséget nyújtott a belső tér átalakításához.

Restaurálják az oltárfalat és az orgonát is, a teljes belső renováláson túl sor kerül a padozatcserére, a fűtés és világítás korszerűsítésére is – hangzott el a műemléktemplomnál tegnap tartott sajtótájékoztatón.

– Sárvár számára az egész kontinensre kiterjedő nyilvánosságot ad az Európai Protestáns Egyházak Közössége által adományozott cím – emelte ki Ágh Péter, Sárvár országgyűlési képviselője. Hozzátéve, hogy milyen izgalmas történelmi múlttal rendelkezik szülőföldünk. A következő időszak két, a kormányzat által is támogatott emlékéve Vas megyéhez kötődik: 2016-ban Szent Mártonra, 2017-ben Luther Mártonra és a reformációra emlékezünk.

– Ötszáz éve zajlik a reformáció, azaz a megújulás. Így a jubileum nemcsak egyfajta megemlékezés akar lenni, hanem olyan együttgondolkodás, amely segít irányt mutatni, hisz most is szükség van a közösségek és a társadalom megújulására – hangsúlyozta dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos. Hafenscher Károlynak szívügye a sárvári megemlékezés sorozat, mert mint kiderült, dédnagyapja hosszú évtizedeken keresztül a sárvári evangélikus gyülekezet lelkésze volt.

– Sárvár a magyar reformáció egyik bölcsője. 1541-ben Sárváron nyomtatták Sylvester János Újszövetség fordítását, amely az első Magyarországon megjelent magyar nyelvű könyv volt. 1576-ban itt jött létre a Magyarországi Evangélikus Egyház első püspöki székhelye. Egy alig kétszáz méteres körben találhatóak azok az épületek, amelyek jelképezik a sárvári reformációt: a templom, a Nádasdy-vár és a Széchenyi utcai egykori iskolaépület, ahol a nyomda működött – emelte ki Kondora István polgármester. Akinek szintén különleges a templomépület, hisz szakdolgozatát annak idején annak történetéből írta.

A város pályázati lehetőséget remélve már előkészítette a templom előtti tér megújításának a terveit, ahol egy Sylvesterre és a reformációra emlékező szoboregyüttest állítanak fel. Kedvező esetben a kivitelezési munkálatok 2017 februárjára, az emlékév kezdetére befejeződhetnek. – Ez azért is fontos, mert a XVI. századi magyar kultúrának és szellemi életnek olyan központja volt Sárvár, amelynek emlékei a szakrális és kulturális életben, valamint a hétköznapokban a mai napig jelen vannak – tette hozzá Kondora István.

Gyarmati István evangélikus és Szentgyörgyi László református sárvári lelkész egyaránt köszönetét fejezte ki a kormány támogatásáért. Igyekezetüket kifejezve, hogy méltó programokkal várják az emlékévet, amelyek sorában kiállítás nyílik a Nádasdy Ferenc Múzeumban, több tudományos konferenciát és hangversenyt is rendeznek. Az eseménysorozatnak külön fényt adhat, hogy a tervek szerint Sárvárra kerülhetne a magyar állam tulajdonában lévő – közel ötszáz éve itt készült – két eredeti Sylvester-féle Biblia-ősnyomat egyik eredeti példánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!