Hírek

2014.09.19. 17:15

Négy ország diplomáciájának képviselői koszorúztak pénteken Ostffyasszonyfán

Ostffyasszonyfa - Az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeztek pénteken a Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytáborában, amelyre ma hadifogolytemető emlékeztet.

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb első világháborús hadifogolytábora volt, a Magyarország területén felépített ostffyasszonyfai fogolytábor. A táborban működése alatt szerb, olasz, orosz és román hadifoglyok tízezrei fordultak meg. A 40-50 ezer hadifogoly befogadására alkalmas barakk-város mára nyomtalanul eltűnt, helyét erdő borítja. A tábor lakóinak, foglyainak emlékét a fogolytábor egykori temetője őrzi mementóként. A megemlékezések 1989 óta rendszeresek, 1994-től rendszerint püspöki szentmise egészíti ki a kegyeleti eseményeket. Az emlékezet fenntartására Haditemető és Hadisírgondozó Egyesület működik. A jeltelen sírokban a dokumentumok szerint 718 olasz, 4337 román, 333 orosz, 13 szerb katona nyugszik; a négy ország magyarországi diplomáciájának képviselői koszorúztak és hajtottak főt tegnap az emlékhelyen. Az újonnan fölavatott szerb emlékművet a magyarországi szerb ortodox egyház püspöke áldotta meg a hadifogolytemetőben. A sírok gondozása, az emlékezet fenntartása az érintett országok nem újkeletű együttműködése abban a reményben történik, hogy a népek, nemzetek a megértés szellemében, egymás minél mélyebb megismerése és elfogadása jegyében élhetnek egymás mellett.

Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta a misét Ostffyasszonyfán (Fotó: Garas Kálmán)

A Honvédelmi Minisztérium nevében ezúttal Illésfalvi Péter főtanácsos, a HM katonai hagyományőrző és kegyeleti osztályának munkatársa mondott beszédet. Az eseményen közreműködött a légierő veszprémi zenekara, valamint a szombathelyi ünnepségeken is gyakran megforduló 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Győrből).

A jubileumi megemlékezés után a szentmisét az I. világháború kitörésének centenáriumára való tekintettel ezúttal Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta Ostffyasszonyfán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!