Hírek

2014.10.18. 09:44

Nehéz döntés előtt a nyolcadikosok

Több mint harminc kiállító mutatkozott be a 17. Pályaválasztási és Képzési Kiállításon az Oladi iskolában. A kétnapos rendezvényen a régió valamennyi iskolája kinyitotta kapuit a pályaválasztás előtt állók előtt.

Médiaközpont

Fotók: Médiaközpont

Több mint 700 négyzetméteren több mint harminc kiállító várta az általános iskola hetedik és nyolcadikos tanulóit a Pályaválasztási és Képzési Kiállításon. A hivatalos megnyitón Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a fiatalokat. „Azt kívánom, hogy mindannyian találják meg azt a hivatást, amelyben kiteljesedhetnek” - fogalmazott. Szólt arról is, hogy Szombathely speciális helyzetben van, hiszen bizonyos szakmákból munkaerőhiány van. Éppen ezért idén először a Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Kara is kitelepült, a jövőre induló gépészmérnökképzésről adtak ízelítőt. Továbbá segítettek a diákoknak abban is, hogy milyen középiskolába menjen az, aki később erre a pályára szeretne lépni.  Ehhez a témához kapcsolódott a péntek délutáni fórum: a kis- és középvállalkozásokat tájékoztatták arról, hogy miként tudnak csatlakozni a gépészmérnöki képzéshez.

Az esztergagép és a puskalövés hangja, a frissen sült pogácsa és a bólé illata, a virág- és hajköltemények látványa fogadta a kiállításra érkezőket. Minden intézmény a profiljához illően rendezte be a standját. A lányok kipróbálhatták, milyen fodrásznak, sminkesnek vagy varrónőnek lenni, a fiúk szívesen időztek a műszaki találmányok mellett. Bogáth Péter, a Gépipari Szakközépiskola tanára elmondta, különböző, a diákok által készített gépelemeket is hoztak a kiállításra. Továbbá nagy népszerűségnek örvendett a fémből készült sakktábla, vagy a robotporszívóra hajazó szerkezet. A Herman iskola végzősei mini erdőt varázsoltak az Oladi iskolába, a vendéglátósok finom falatok készítésével és tálalásával várták a kíváncsiskodókat.

Ez az alkalom a legjobb arra, hogy a fiatalok kitalálják, mik lesznek, ha nagyok lesznek. A hetedikes Gecse Zsófi is gondolkodik már azon, hol folytassa a tanulmányait. Sárközi Arnold sem választott még iskolát, de a kertészet, a gépészet, a műszaki pálya és az állatok is érdeklik. Czeczeli Barnabásnak is nagyon tetszett a gépészmérnök-stand, de az informatika és a sport is közel áll hozzá.

A kiállítás ideje alatt grafológus és pályaválasztási tanácsadó is várta az érdeklődőket.  A kiállítással egy időben üzemlátogatásokat is szerveztek, ahol a diákok valós körülmények között ismerhették meg az egyes szakmákat és a munkakörülményeket.

A Pályaválasztási és Képzési Kiállítást az előző évekhez hasonlóan a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja rendezte.

Címkék#Olad#iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!