Hírek

2015.07.04. 13:52

Nem drágább és jobb – ezért mennek osztrák fürdőkbe a vasiak

Körkép – Sokan Vas megyéből inkább ausztriai fürdőhelyekre, strandokra járnak hűsölni, nem pedig a vasi vizek mellé. Bőven válogathatunk, a szomszédos Burgenland tartományban 46 strand és fürdő várja a vendégeket.

Bakos Ágnes

– Gyertek, lehet fotózni! Ez a kőszegi strand! – így fogadott egy fiatalember az osztrák–magyar határhoz közeli Lékán, vagyis Lockenhaus fürdőhelyén.

Kicsi, de tiszta a strand, nem drágább, mint a Vas megyei fürdőzőhelyek és rengeteg a magyar.

A hangos fiatalembernek igaza volt: jórészt kőszegiek pihentek a medence mellett. Igen, nem medencék, csak medence: egy van ugyanis belőle. Vagyis a vízfelület nem túl nagy, viszont a zöld terület tágas és kényelmes.

A kőszegieket az egyik helyi egyesület szervezésében autóbusszal szállítják a lékai strandra. Családok, párok, fiatalok és idősebbek is szívesen látogatják. Azt mondták, inkább ide jönnek, mint Vas megyei fürdőkbe. A kiszolgáló személyzet nagyon kedves – és nem is egy itt dolgozó magyar.

Minden nap nyitva tart a lékai strand. A felnőttek 4,4 euróért, a gyerekek fele ennyiért válthatnak jegyet, a nyitva tartás utolsó óráira pedig még feleződik ez az összeg.

A fürdőhely nem új: már az 1930-as évektől volt egy kisebb fürdőzést szolgáló medence a Gyöngyös patak mellett. Negyven éve épült meg az úszómedence – és lett mára modern strand, a kőszegiek kedvence, ahol napkollektorral melegítik a vizet 25°C-osra.

A Szombathely – Lockenhaus távolság 32 kilométer, a 87-es úton, majd Kőszegnél Ausztriába lépve a B55-ös úton 33 perc.

Ha Szombathelyről a 89-esen indulunk Ausztria felé, akkor körülbelül 25 perc alatt Rohoncra érünk: 20,6 kilométer az út és szintén magyar szótól hangos Rohonc/Rechnitz strandja.

Teljesen más, mint a kőszegiek kedvenc fürdőhelye: természetes víz, óriási halakkal, egy erdő közepében. Ha a számokat nézzük: a rohonci tó 300 méter hosszú és 100 méter széles, 7 méter mély. A tó a Faludi-völgyben van, amit 1961 és 1964 között a Rohonci-patak vizével töltöttek fel, így lett strandolásra is alkalmas tó.

Van vízicsúszda, vízitrambulin és játszóterek – de nem óriási méretekben, ez alapvető különbség a kedvelt vasi fürdőhelyekhez képest. Kicsi és családias az egész strand, a csúszda például húsz éve ugyanolyan! Nincsenek hatalmas építkezések, bővítések, csak a tó két végében a viszonylag kicsi vendéglátóegység, a part mentén pedig a tiszta és egyszerű öltözőkabinok.

Itt sokkal kisebb a napozófelület, inkább az úszók, mint a „klasszikus” strandolók kedvence.

Korán van a naplemente a kis völgyben, így 17 óra után már nem kérnek belépőt a rohonci strandra. Addig pedig, akárcsak Lékán, 2-5 euró a jegy. Bérletet is lehet váltani, akár egész nyárra, nem horribilis áron.

A vendégkör szinte ugyanaz a két osztrák strandon: kisgyerekes családok, idősebbek – a különbség talán az, hogy Rohoncon több az osztrák vendég. A strandszerep Rohoncon másodlagos: a kristálytiszta levegőn sok a sportoló és a sétáló, kutyát sétáltató nyugdíjas a tó körül, főként az esti órákban. A mély, természetes víz lassan melegszik fel, egy párnapos hőhullám után élvezhető igazán.

A vendéglátóhelyek egyszerűek és viszonylag olcsók ezeken az ausztriai strandokon. Fejenként ezer forintból megebédelhetünk és a fagylalt, jégkrém is ugyanannyiba kerül, mint az üzletekben.

És ez csak kettő volt a 46 burgenlandi fürdő és strand közül. Persze itt is vannak látványosabb, nagyobb komplexumok, olyanok, mint a nagy vagy még kevésbé jelentős múltú Vas megyei fürdők. Azoknál az árak is hasonlóak. Viszont a határmenti kis strandok, fürdők mintha csak a vasiaknak készültek volna: közel vannak, olcsók, tiszták. A vendégek válaszai alapján: ez kell a vasi strandolóknak a kánikulában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!