Hírek

2016.07.18. 13:35

Nem látott még eleget a nagyvilágból a vasvári Takács Gábor - felmondott a munkahelyén, hogy kerékpározhasson

Vasvár - Hosszú kerékpáros túrán van túl a vasvári Takács Gábor. Magyarország határán tekert a nyáron, 2400 kilométert tett meg.

Pogács Mónika

A 28 éves vadász és erdész végzettségű fiatalember azt mondta, nem látott még eleget a világból, ez motiválja biciklis útjainak megtervezésében. Illetve a tervezettséget helyesebb a rögtönzéssel helyettesíteni. Gábornál csak egy biztos ugyanis: az indulás. Azt, hogy hova, merre, meddig megy, általában az élet dönti el. - Nemrég felmondtam a munkahelyemen. Körül akarok nézni, világot akarok látni - kezdte beszámolóját Gábor, amikor a Magyarország köréről kérdeztük.

Mint kiderült, ezt bemelegítőnek szánta Európa túrájához. Arra volt jó a tapasztalat, hogy kiderüljön, mik a hiányosságok, mire kell még készülnie a nagyobb út előtt.

Takács Gábor magyarországi és európai körútja között tért haza Vasvárra és mesélt az élményeiről. Fotó: Vincze Kornél

- A kört Vasvárról kezdtem és zömében a határt követve kerekeztem 41 napot. Ez napi száz kilométert jelentett általában. Iktattam be pihenőnapokat. Ilyenkor várakat látogattam, hegyekben voltam vagy strandoltam. Ha valami érdekeset láttam, alaposabban is megnéztem - mesélte útjáról a fiatal. A kérdésre, mi számít érdekesnek számára, Gábor azzal válaszolt: Elsősorban a természet. Mostani túráján 16 megyét érintett. Itthon szinte már mindent látott, a Tisza-tó kivételével. Oda elmegy egyszer még.

- Testvérem biciklijét koboztam el. A magyar gyártmányú kerékpárral jártam az erdőre, nem kellett félteni, hogy ellopják. Ezzel túráztam júniusban.

- Sokan kérdezték utólag: Hogy mertem vele elindulni. De jól teljesített. Csak féket vettem rá. Defektem sem volt. Nem biztos, hogy a több százezres bicikli csak az egyedüli lehetőség ilyen túrákhoz - osztotta meg a kétkerekűvel kapcsolatos tapasztalatait Gábor. (Egyébként a professzionális kerékpárok sem ismeretlenek számára, hiszen hobbija a terep-kerékpározás.) A legutóbbi útnak okostelefonos navigáció nélkül, csak papír alapú térképpel indult neki. Összesen negyven kilót nyomott a kerékpárja. A legszükségesebb holmik mellett a csomagban volt egy kis füzet a naplóíráshoz, és egy Rubik-kocka az unalom ellen. A vasvári biciklis az egri ismerőseivel való találkozásra emlékszik vissza szívesen a túráról. A szállásadók is gyakran kérték, meséljen útjairól. No és a könyvtárosok, akik szintén érdeklődve fogadták az ország minden pontján a vasvári vándort. Gábor ugyanis a bibliotékák segítségével tartotta a kapcsolatot szeretteivel, több hazai könyvtárba is beiratkozott. Európa körútjáról egyet tud biztosan a vasvári biciklis: augusztus első hetében indul. Addig teker majd, amíg pénze és kedve lesz. Az Adriáig mindenképpen szeretne eljutni és az olasz dolomitokat is megismerné, Spanyolországba melegedni térne be. Ausztria meghódítása is a tervei között van, hazatérőben itt terepkerékpározási rutinját fejlesztené Takács Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!