Hírek

2014.10.21. 17:30

Nem tudni hova került a védett műtárgy, a Szentlélek patika bútorzata

Szombathely - Eltűnt a Szentlélek patika bútorzata. Az örökségvédelmi hivatal tud róla, mi egyelőre nem találjuk.

Budai Dávid

Januárban már foglalkoztunk a Szentlélek patika védett bútorzatának ügyével. Az előzmény, ahogyan azt az év elején megírtuk, az volt, hogy a korábbi – gyógyszertárt üzemeltető – bérlő nem tudott megegyezni a várossal a Fő téri helyiséget illetően, és ezért felbontották vele a szerződést, még 2009-ben. Már akkor megkísérelték elszállítani a patika védett bútorzatát, ám erre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem adott engedélyt, az épületen belüli áthelyezésére azonban igen. Az akkor kiküldött műtárgyfelügyelő megállapította, hogy a bútorok megmozdítása nem okozott érdemi változást a védett iparművészeti emlék állapotában.

A bútorok ügyében azonban fordulat állt be néhány napja. Megkereste szerkesztőségünket Németh Ákos gyógyszerész, aki úgy értesült, hogy már több mint egy hónapja teherautóra rakták a bútorokat, és azóta nem tudni hova kerültek. A helyszínen magunk is meggyőződtünk arról, hogy már egy mobilszolgáltató cég bérli a helyiséget és a műtárgyi védelem alatt álló berendezésnek nyoma sincs.

Megkerestük a Szombathelyi Örökségvédelmi Hivatal vezetőjét, Hajdú Istvánt az eltűnt bútorokkal kapcsolatban. Kérdésünkre elmondta, tudnak a védett műtárgynak minősülő patikabútor elszállításáról, és tudomásuk szerint jelenleg biztonságban van a berendezés. Bővebb felvilágosítással azonban nem tudott szolgálni, mivel, mint elmondta az ügy a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ hatáskörébe tartozik. Itt megkerestük a Műtárgyfelügyeleti Iroda irodavezetőjét, aki írásban ígért tájékoztatást. Kérdéseinkre a bútorok sorsát illetően, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz. Amint tudunk, beszámolunk az eltűnt bútorok sorsáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!