Hírek

2017.07.28. 18:01

Csak jól felkészült hallgatók kerülhetnek be az ELTE-n induló képzésekre

SZOMBATHELY - Emelkedtek a bejutáshoz szükséges minimális ponthatárok, népszerű a gépészmérnökképzés, teljesíthetett volna jobban az osztatlan tanárképzés - kiderültek az ELTE SEK felvételi adatai.

Tóth Kata

- Az ELTE az első számú képzőhely, a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény Magyarországon. A felvételizők létszáma és az általa kínált minőség tekintetében is az élen van - tájékoztatott dr. Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese az idei általános felvételi eljárás eredményeire utalva a tegnapi sajtótájékoztatón. Számokkal is szolgált: összesen több mint 36 ezren jelentkeztek a kínált képzéseikre, közülük majdnem 13 ezren első helyen.

Tudatosan kevesebb

Rátért arra is, hogyan teljesített a szombathelyi kampusz az átalakulás félévében. Kevesebb hallgatót vettek fel Szombathelyre, azonban ez tervezett volt, számítottak rá. Felsőoktatási szakképzésre 47-en, alap- és osztatlan képzésre 395-en, mesterképzésre 85-en kerültek be. A hallgatói létszám a gépészmérnök, a tanító és az anglisztika alapképzéseken a legmagasabb, valamint a mester és osztatlan tanárszakokon. Az alapképzésre és az osztatlan tanárképzésre felvett hallgatók átlagpontszáma tavaly 312 volt, idén 338. Az osztatlan mesterképzések esetén pedig átlagosan 362 pontot kellett teljesíteni. A legmagasabb ponthatár 473 pont volt - aki fizika-történelem szakra jelentkezett, annak kellett ennyit elérnie. A bekerüléshez szükséges minimális pontszámok tehát jelentősen emelkedtek idén. Ennek fontos és egyértelmű üzenete a rektorhelyettes szerint az: a Savaria Egyetemi Központ (SEK) - az ELTE különböző karaival közösen - tudatosan pozicionálja szakjait, hogy lekerüljön róla a bélyeg: ide jó képességű hallgatók nem jönnek. Az ELTE-integrációval megkapták azt a nevet, amely garancia a minőségre, és minőségbiztosítási politikájuk egyik első lépéseként már megszűrték a belépő hallgatókat.

Dr. Németh István koordinációs rektorhelyettes az ELTE SEK felvételi adatait mutatja Fotó: Nagy Jácint

Négymilliárd fejlesztésre

Összesen csaknem 4 milliárd forintot nyert a SEK a minőségi fejlesztések támogatására, ennyi pénz érkezik az elkövetkező negyven hónapban Szombathelyre. Mások mellett az oktatás infrastrukturális és módszertani átalakítását, egy Magyarországon egyedülálló nemzetközi kutatási projekt vezetését és környezetmegújítást - például teljes nyílászárócserét az A épületben - is megcéloznak ezzel.

Jól teljesítő területek

Befolyásolta a felvételi létszámot a kínálat racionalizálása is: sok képzést kivezettek, a tavalyi 81 helyett idén 63 szakot indítottak a szombathelyi kampuszon. Megjelentek ugyanakkor a piaci igényeknek megfelelő új alapképzések és felsőoktatási szakképzések informatikai és gazdaságtudományi területeken. A legpozitívabb változások a gazdaságtudományi képzési területhez kapcsolódnak. Majdnem száz hallgatót iskoláztak be, ez a régi érához képest 40-50 százalékos növekedést jelent. 130 millió forintot nyert az egyetem a turizmus-vendéglátás szakon a duális képzés beindítására - hamarosan tudják majd működtetni, ettől a hallgatói létszám rendkívüli emelkedését várják. A programtervező informatikus szakon 35 első helyes jelentkezőjük volt. Nem engedtek a minőségből. 12-en kezdenek Szombathelyen, a 360-as budapesti ponthatár alatt két ponttal kerülhettek be az itteni képzésre. Mindenkinek kollégiumot tudnak biztosítani, ezt is hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Várakozás alatt

Németh István azt sem rejtette véka alá: várakozásaik alatt teljesítettek az osztatlan tanárképzésben. Nem tudták növelni a tavalyi hallgatói létszámot, igaz, ez nem csak helyi probléma. Még nem indult be az a folyamat, amelyben a fiatalok életpályaként választanák maguknak a tanári hivatást. Pótfelvételit hirdet az ELTE SEK minden normál eljárásban elindult képzésén. Azoknak a jelentkezését fogadják el, akik idén nem felvételiztek egy felsőoktatási intézménybe sem, vagy akiket nem vettek fel sehová.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!