Hírek

2016.05.18. 16:25

Nézze meg a bankszámláját! Ha van rajta 15 millió forint, segítünk elkölteni

Végigböngésztük a megye 15 milliós ingatlanhirdetéseit. A panellakások négyzetmétere 65 ezerrel, a téglalakásoké pedig 73 ezer forinttal kerül többe, mint két évvel ezelőtt.

Budai Dávid

A bolhapiac után a legtöbb izgalmat manapság az ingatlanpiac tartogatja, ezért csakúgy, mint a bolhán, időről időre körbenézünk, hogy mit vehetnénk, ha volna pénzünk. Ezúttal történetesen 15 millió forintunk. Nem egészen egy évvel ezelőtt már végigböngésztük a 15 milliós ingatlanhirdetéseket. Akkor Szombathelyen a Minerva lakóparkban már lehetett venni új építésű, 55-65 négyzetméteres lakást ennyi pénzért, de ugyanitt találtunk egy 238 négyzetméteres ötszobás házat is. Egy évvel ezelőtt azonban panelokat a 15 milliós árkategóriában egyáltalán nem találtunk. Akkor egy jó állapotú, kétszobás panellakáshoz még 10 millió forint sem kellett. Azóta persze sokat változott a világ, és a lakásárak elszálltak. Egy hónappal ezelőtt a 10 milliós ingatlanokról szóló cikkünkben már megírtuk, hogy egy tízesért jó állapotú kétszobás lakást kifogni már igen nehéz. Ennyi pénzért csak lelakott lakást kaphatunk, vagy egy jó állapotú kis lakást.

Szabó Kitti mutat egy szombathelyi eladó lakást

15 millióért 50 négyzetmétert hasíthat ki magának egy lakótelepből

Most Szombathelyen 15 millióért a Bartók Béla körúton egy jó állapotú 55 négyzetméteres lakást kapunk, vagy ha szimpatikusabb a Szűrcsapó utca, akkor egy 57 négyzetméteres, kitűnő állapotú téglalakást is vehetünk ennyiért. A Joskar-Olán pedig egy 61 négyzetméteres, erkélyes 1 + 2 szobás, egyedi gázfűtésű, felújított lakást kapunk, és mindezért – ha sokalljuk a 10 ezer forint borravalót – még 15 milliót sem kell fizetni. Ugyanennyi pénzért egy két négyzetméterrel nagyobb lakást is vehetünk a belvárosban, persze itt már szükségünk lesz pár mesteremberre. 15,5 millióért vehet egy még el sem készült A+ energia osztályú 44 négyzetméteres teraszos lakást a megyeszékhelyen, amely lakóparki környezetben van, és amelynek a rezsiköltsége a megújuló energiafelhasználásnak köszönhetően minimális. Ha hozzácsap még 400 ezret a 15,5 millióhoz, akkor már egy 55 négyzetméteres földszinti lakásba költözhet az ősszel, igaz ez a lakás a Derkovitson van, de ha jobban szereti a belvárost ugyanennyiért, ugyanekkorát ott is kap. Persze ne feledjük, ezeknél a lakásoknál már alulról karcoljuk a 16 milliót.

Golfpálya mellé, vagy az osztrák határ mellé is költözhet 15 millióból

Folytathatnánk a sort, de ehelyett inkább nézzük, mi a helyzet a megye többi településén. Csepregen 15 millióért egy kiváló állapotú, cirkófűtéses, cserépkályhás, 110 négyzetméteres családi házba költözhetünk, fél millióval többért pedig Bükön vehetünk egy öt négyzetméterrel kisebb lakást. Ha esetleg önt az asztal körül kergették, ha nem termálfürdő közelében lakott, vagy csak megnyugtatja a golfütők suhogásának hangja, akkor Bükfürdőn 15 millió 800 ezerért már egy alig használt, 48 négyzetméteres luxus kategóriájú, légkondicionált apartman tulajdonosa is lehet. Náraiban úgy tudunk venni 15 millió forintból egy 120 négyzetméteres házat egy 1200 négyzetméteres telken, hogy egymillió forintunk meg is marad. Ha viszont szűkösnek érezne egy ekkora házat és telket, viszont 2 millió forinttal többje van, akkor Egyházasrádócon egy 1400 méteres telken öné lehet egy 190 négyzetméteres ház. Ha pedig megnyugtatja az osztrák határ közelsége – és ugyan kit ne nyugtatna meg – akkor Felsőcsatáron nem egészen 15 millióért már egy 1800 méteres telken elhelyezkedő, 70 négyzetméteres, új építésű, modern bútorozású házat is vehetünk, panorámás kilátással, ahol téli estéken kandallóban duruzsol a tűz. Mielőtt meglepően olcsónak találná, hozzátesszük: ez esetben egy hétvégi házról van szó.

Kőszegen csupán 500 ezret kell hozzácsapni a 15 millióhoz, és máris a miénk egy 60 négyzetméteres belvárosi, amerikai konyhás- nappalis, két hálószobás, cirkófűtéses lakás, amihez bónuszként egy fedett kocsibeállót is kapunk. Ugyanitt egy 1500 négyzetméteres telket kínálnak 15,5 millióért, sőt a telken hagynak egy 32 négyzetméteres hétvégi házat is, de találtunk olyan hirdetést is, ahol ennyi pénzért már nem jár a hétvégi ház. És ha már telek, akkor vissza a megyeszékhelyre. Szombathelyen 15 millióért már kétezer négyzetméternél nagyobb telkeket is lehet találni, igaz itt is kínálnak 16 millióért mindössze 1500 négyzetméteres telkeket.

73 ezer forintot fizethet pluszban minden egyes négyzetméterért

Hogy ne csak a szemünknek higgyünk, hanem a tényeknek is, megkérdeztük Szombathely egyik legnagyobb ingatlanközvetítő cégének vezetőjét, Zsigmond Balázst, hogy valóban olyan nagyok-e a változások a tavalyi évhez képest, mint ahogyan mi gondoljuk. Kiderült, extrém áremelkedés tavaly volt. Akkor egy év alatt 30 százalékot is emelkedtek Szombathelyen, a Derkovitson a lakótelepi lakások árai. Idén ez a növekedés „csak" 7 százalék volt. Igaz, Oladon tavaly 12, idén viszont 13 százalékos áremelkedés figyelhető meg az előző évhez képest. A Derkovitson egy 55 négyzetméteres panellakásért 2014-ben: 6,5 milliót, tavaly 9,3 milliót, idén pedig már 10 milliót kérnek. Az Oladi lakótelepen egy 50 négyzetméteres lakás ára két éve 7,5 millió forint volt, 2015-ben 8,5 millió, most pedig 9,8 millió forintot kérnek egy 50 négyzetméteres ingatlanért. Míg 2014-ben egy átlag panellakás négyzetméterára 132 ezer forint volt, addig jelenleg 197 ezer forint. Vagyis egy panellakás minden négyzetméteréért 65 ezer forinttal kell többet fizetnünk most, mint két évvel ezelőtt. Az átlagos árváltozás Szombathelyen 49 százalék. Téglalakások esetében két évvel ezelőtt 165 ezret kellett fizetnünk egy négyzetméterért, most ugyanazért 238 ezret kérnek el, ami 44 százalékos áremelkedést jelent és 73 ezer forint pluszt minden egyes négyzetméterért. Míg egy új építésű lakás átlagos négyzetméterára tavaly év végén 300 ezer forint volt, addig 2016 március végén már 302,5 ezer, ami 0,8 százalékos emelkedést jelent mindössze három hónap alatt. Családi házak esetében közel sem ekkora a növekedés. A megyeszékhelyen az átlagos 167 ezer forintos négyzetméterárból, 195 ezer forint lett, a Szombathely környéki településeken pedig 113 ezret kellett fizetni 2014-ben egy négyzetméternyi családi házért, és most is mindössze ötezer forinttal kell többet.

Ami viszont érdekes, hogy bár országosan szinte mindenütt nőtt a befektetők aránya piacon, Szombathelyen 2014-ben és most is a vevők mindössze 27 százaléka vesz befektetési céllal ingatlant. Akik viszont bármilyen okból is vesznek, nem ugyanazt keresik, mint két éve. Akkor a 8 millió forintos lakásokat kereste a vevőknek több mint a fele, most már a 12 millió fölötti lakásokra igaz ugyanez a szám. A családi házaknál 2014-ben a vevők túlnyomó többsége 10 és 20 millió forint közötti ingatlanokat keresett, ma pedig már többen vennének 20 millió forintnál drágább házakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!